esemény
Elüldözött művészek. A kommunizmus elől Franciaországba menekülő magyar festők történetei | Rubicon-est | Műcsarnok

megnyitó | 2023. december 13. 16:00

web | https://www.facebook.com/event...

cím | Műcsarnok Előadóterem

Térkép

A 20. század számos nemzetközi hírű magyar festőjét kifejezetten párizsi művészként tartják számon, ennek magyarázatát azonban nemcsak a személyes ambíciókban, hanem a kényszerítő történelmi körülményekben találjuk.
A századfordulót követően és a két világháború között számos képzőművész utazott vagy élt is külföldön hosszabb-rövidebb ideig, azonban a Rákosi rendszer kiépülése egy új festőgeneráció legtehetségesebb tagjait, köztük Reigl Juditot, Hantai Simont és Fiedler Ferencet is elűzte, szinte örökre.
A kommunizmus évtizedei alatt a magyarországi média nem vett tudomást a Franciaországban a kortárs festészet élvonalába kerülő magyarokról, akiknek a nevei és alkotásai csak az ezredfordulót követően kezdtek gyakrabban megjelenni a hazai művészeti közéletben.
Talán nem véletlen, hogy a 20. század magyar festői közöl éppen a Párizsba menekült művészek képeiért fizetik a legtöbbet nemzetközi és hazai aukciókon is.
• Hogyan jutottak Reigl Judit és társai Párizsba, és milyen közeg fogadta őket?
• Mit akart a kommunista rendszer vagy a CIA a kortárs művészettől?
• Milyen szerep jutott a magyaroknak a 20. század második felének művészetében, és mennyire értékeli őket a nemzetközi közönség?
Fedezze fel a válaszokat személyesen, a következő Rubicon-esten!
Az esemény a Reigl Judit és a Második párizsi iskola kiállítás kísérőrendezvénye.
Meghívott szakértő:
Makláry Kálmán, a Kálmán Makláry Fine Arts Galéria tulajdonosa, a Reigl Judit és a Második párizsi iskola kiállítás kurátora.
A beszélgetést vezeti:
Antalffy Péter, a Rubicon Intézet tudományos munkatársa


Az eseményre a belépés regisztrációval díjtalan. A regisztrált vendégek szakmai jegy megvásárlásával megtekinthetik Reigl Judit kiállítását.
Regisztrálni az alábbi linken lehetséges:
https://forms.gle/TgyeESMLxSBjsU9P8
Helyszín: Műcsarnok előadóterem

Jótanács

Az ikOn artKomm levelek nem mindenben helyettesítik a postai meghívókat, de az ikOn használatával intézményenként átlagosan 4 havonta sprólható meg annyi papír, amennyi egy fa életét jelent(het)i.