az ikOn-ról

Az ikOn elindítására azért szánták el magukat a szerzők, mert felismerték, hogy a képzőművészeti életben rendszeresek az időbeli egybeesések (kiállításmegnyitók, performance-ek, könyvbemutatók), amelyek megosztják az amúgy is kis létszámú közönséget, illetve lehetetlenné teszik, hogy az érdeklődők minden eseményen részt vehessenek. Az ikOn ezen a helyzeten szeretne változtatni szolgáltatásának elindításával, melynek segítségével a programok kialakítása szervezettebbé és tervezhetőbbé válhat.
Erre a célra egy internetes adatbázist és egy ehhez kapcsolódó online szolgáltató egységet hozott létre, melynek segítségével a képzőművészeti élet helyszíneit irányító intézményvezetők egymás programját figyelemmel kísérve és egymással egyeztetve alakíthatják ki programjaikat - a jelenleginél sokkal nagyobb látogatottság reményében.

Az ikOn adatbázisához és a hozzá tartozó szolgáltatásokhoz a legegyszerűbben az erre a célra kialakított internetes felületen keresztül lehet hozzáférni. A felhasználók az adatbázisból adatokat kérhetnek le, és - az arra jogosultak - adatokat vihetnek be vagy módosíthatják korábban bevitt adataikat. Az adatbázis feltöltésére és módosítására a kortárs képzőművészettel foglalkozó intézmények vezetői illetve megbízottjai jogosultak. A nekik ajánlott módszer az, hogy programjaik kialakításakor először tájékozódjanak a többi intézmény párhuzamos programjairól, majd ennek alapján döntsenek saját rendezvényeikről és ezután töltsék fel programjaik adatait az adatbázisba. Azoknak az intézményeknek, amelyek nem rendelkeznek internet-hozzáféréssel, az üzemeltetők segítséget nyújtanak az adatok internetre juttatásához.

Az ikOn két fő szolgáltatási formájával kétféle igényt kíván kielégíteni

Az artAkkord időpont-lefoglaló táblázat lehetőséget teremt arra, hogy az intézményvezetők egymással összhangban tudják kialakítani hosszú távú programjukat; az adatbázis sokszínű csoportosítási rendszere lehetővé teszi, hogy az események időzítésénél olyan szempontokat is figyelembe vehessenek, amilyenekre eddig nem volt lehetőségük.

Az artRoll online eseménynaptár és a hozzátartozó csoportosítási rendszer a legszélesebb közönséghez szól. Itt mindig friss, aktuális információk láthatók a képzőművészet helyszínein zajló eseményekről, többszempontú áttekintést nyújtva a kiállítóhelyek programjairól, ami megkönnyíti a kiállítás-látogatók eligazodását a kínálatban.

artAkkord

Az artAkkord megteremti a lehetőséget az intézményvezetők számára az események időpontjainak összehangolására, egyeztetésére, használatával lehetőség nyílik a képzőművészeti események időzítésének szervezettebbé tételére. Az artAkkord jelszóval védett terület, ide csak regisztrált felhasználók léphetnek be. Regisztrált felhasználók az intézmények vezetői, illetve az általuk felhatalmazott személyek lehetnek, akik először az adatbázisban már meglévő adatokat kérhetik le, melyekből megtudhatják a többi kiállítóhely tervezett programjait (pontosabban mindazt, amit a többi kiállítóhely vezetői az adatbázisba való betáplálással a jogosultak számára hozzáférhetővé kívántak tenni), majd saját adataikkal itt tölthetik fel az adatbázist. Fontos, hogy ezt a listát csak a regisztrált személyek láthatják. Az intézményvezetők által bevitt adatok saját tervezett rendezvényeikről egy meghatározott ideig csak a jogosultak számára lesznek hozzáférhetők; majd az esemény időpontjának közeledtével az artRoll nyilvánossága előtt is láthatóvá válnak az aktuális programok között.

artRoll

Az artRoll teljesen publikus, ahol a képzőművészet helyszíneinek aktuális programjait tekinthetik meg az érdeklődők. A megjelenő adatokat egy program hozza létre az ikOn adatbázisából. Az adatok csoportosítására a lekérdezéskor többféle lehetőség is van, attól függően, hogy az érdeklődő milyen szempontok szerint szeretne áttekintést kapni az aktuális eseményekről.

artKomm

Az artKomm levelekben az ikOn adatbázisba feltöltött eseményekről küldünk ki információkat. A levelek a regisztrált intézmények által feltöltött adatokat és információkat tartalmazzák.

Az ikOn levelezőlistájára automatikusan fel lehet iratkozni az artKomm linkre kattintva.

Az ikOn artKomm leveleket azok (és csak azok) kapják, akik feliratkoztak a levelezőlistára.

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.