esemény
Tárlatvezetés Szathmári Botond filozófussal | Molnár Sándor Festőjóga c. kiállításán | Műcsarnok

megnyitó | 2023. január 15. 15:00

web | https://www.facebook.com/event...

cím | Műcsarnok

Térkép

Tárlatvezetés Szathmári Botond filozófus, kulturális antropológus, a Tan Kapuja Buddhista Főiskola vallásbölcseleti tanárával Molnár Sándor: Festőjóga c. kiállításán

Molnár Sándor a 20. századi magyar festészet kimagasló, unikális mestere, aki festészetében Hamvas Béla inspirációjára egy jógautat járt végig. A kiállítás bejárása kapcsán szeretném bemutatni a két személy különleges mester-tanítvány kapcsolatát. Néhány gondolatot felolvasok Hamvas Molnárról írt, még meg nem jelent írásából. A festőjóga kapcsán pedig az indiai jógáról beszélni, és azt bemutatni, hogy abba mennyire beleilleszkedik Molnár életgyakorlata. Valamint szeretném feltárni Molnár keleti bölcseletből merített képcímeinek, mint a bardo, sunjatá, tumo a spirituális hátterét. Ezek kapcsán bemutatni, hogy Molnár nem orientalistaként, vagy vallásgyakorlóként, mennyire ráérzett ezekre a keleti tanításokra, milyen érzékletesen jelenítette meg ezeket a képein. (Szathmári Botond)


Kiállításunk Molnár Sándor olajfestményeinek varázsát, auráját tárja a néző elé, az eddigi legteljesebb formában. A művek sorozata a „festőjóga”, Molnár sajátos művészi és életprogramja szerint tagolódik öt egységre, amely keletkezésük időrendjét is jelenti. Ezek a Föld, a Víz, a Tűz, a Kristály és a Levegő elemek. A festmények lenyűgöző sorát Molnár plasztikái és anyagtanulmányai egészítik ki.

Belépőjegy 2500,- Ft

Biztosítsa helyét online vagy helyszíni jegyelővétellel:  https://jegymester.hu/production/60584/mucsarnok-tarlatvezetes-szathmari-botond-filozofussal-molnar-sandor-kiallitasan/6000656

Szakmai jegy a helyszínen kapható.

Jótanács

Ha az ikOn működésében bármilyen problémát észlel az ikOn 4.0-ra való átállás következtében, kérjük azonnal jelezze az ikon@ikon.hu e-mail címen!

A problémákat igyekszünk a legrövidebb idő alatt kijavítani.