esemény
MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA A MŰCSARNOKBAN | 2022. június 24-25-26. | Műcsarnok

megnyitó | 2022. junius 24. 17:00

web | http://mucsarnok.hu/hirek/hir....

cím | Műcsarnok

Térkép

0.nap – június 24. PÉNTEK / 0. napi meglepetés program június 24-én a Műcsarnokban:

17.00-18.00 / Műcsarnok Kiállítótér

Exkluzív tárlatvezetés Dolák-Saly Róberttel a Martin Parr: Strand az egész világ c. kiállításon

Dolák-Saly Róbert előadóművész, író, zeneszerző, szövegíró, költő, színész, humorista tárlatvezetése a Martin Parr: Strand az egész világ c. kiállításon.

Martin Parr brit fotográfus, a Magnum Photos sztárja, az európai kortárs színes fotográfia egyik legismertebb képviselője, akinek munkái első alkalommal láthatók Magyarországon. A jelenkor fáradhatatlan krónikásaként több mint négy évtizede kutatja a mindennapi élet jelenségeit, a britek időjárással kapcsolatos felfogásától kezdve az ideális otthon, vagy a vásárlási, szórakozási szokások bemutatásán át egészen a nemzeti karakter megragadásáig.

regisztráció


MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA

június 25. SZOMBAT 

17.00-20.00 / Műcsarnok Kiállítótér

Művészetpedagógiai program a Közös tér | II. Ipar- és Tervezőművészeti Nemzeti Szalon 2022 kiállításban

Alkoss személyesen személyes tárgyakat!

Fénypompás karkötők, varázslatos kitűzők, kiegészítők elkészítésének lehetőségével, és ráadásnak Személyre szabott egyedi tárgyak címen Kamay ko workshoppal várjuk a Műcsarnokba érkező családokat 17h -20h között.

Kamay Ko A közel és távol - keleti kultúrák inspirálta Kamay Ko alapelve az élhető fenntarthatóság, aminek a keretein belül olyan termékeket készítünk, amik nem csak anyagukban és gyártásukban környezetbarátok, hanem céljuk, hogy a mindennapokban segítsék viselőjüket egy fenntarthatóbb életet élni.

A résztvevők számára a Műcsarnok és a Kamay Ko csapata biztosít minden eszközt. 

 

18.00-19.00 / Műcsarnok Kiállítótér

Exkluzív tárlatvezetés Tombor Zoltán fotográfussal a Martin Parr: Strand az egész világ c. kiállításon

regisztráció: Exkluzív tárlatvezetés Tombor Zoltán fotográfussal a Martin Parr: Strand az egész világ c. kiállításon / Múzeumok éjszakája - június 25. 18.00-19.00, Kiállítótér (google.com)

Martin Parr brit fotográfus, a Magnum Photos sztárja, az európai kortárs színes fotográfia egyik legismertebb képviselője, akinek munkái első alkalommal láthatók Magyarországon. A jelenkor fáradhatatlan krónikásaként több mint négy évtizede kutatja a mindennapi élet jelenségeit, a britek időjárással kapcsolatos felfogásától kezdve az ideális otthon, vagy a vásárlási, szórakozási szokások bemutatásán át egészen a nemzeti karakter megragadásáig.

Martin Parr fotóin visszaköszönő humor igazából önmagunkon nevettet és minden mozzanata nagyon emberi. A strandon készült, lenge ruhába öltöztetett sorozat, valójában komplex társadalomkritikai tanulmány, mely a Parr életmű meghatározó darabja. (Tombor Zoltán)

 

19.00-19.30 / Műcsarnok Kiállítótér

VASS Csenge - BARNA Nóra - MÁKÓ Rozi: URFORM táncperformansz
Milyen eszközökkel lehet irányítani, vagy éppen felszabadítani az emberi testet? Egybeolvad-e az anyagokkal vagy teljesen elhatárolódik tőlük? Vajon az ember organikus léte ellenére válhat-e egy mesterséges tárgy szerves részévé? Az URFORM audiovizuális és mozgáskísérleti kutatómunka fókuszában a kísérleti matériák, a hang és az emberi test közvetlen kapcsolódása, a teremtő őserő és a transzformáció gesztusai állnak. A tánc, a zeneszerzés, a textil- és képzőművészet médiumait egyesítő kutatási folyamat a tűz többrétegű asszociációját jeleníti meg különböző művészeti ágak összefonódásán keresztül.

Látvány, jelmez: VASS Csenge Koreográfia, tánc: BARNA Nóra Zene: MÁKÓ Rozi Kreatív menedzsment: Let it Be! art agency
https://letitbeartagency.com/urform/

 

20.00-21.00 / Műcsarnok Kiállítótér

Exkluzív tárlatvezetés Szinetár Dóra és Makranczi Zalán színművészekkel a Közös tér | II. Ipar- és Tervezőművészeti Nemzeti Szalon 2022 c. kiállításon

regisztráció

A kortárs magyar iparművészet és design friss eredményeit összefoglaló első szalont öt éve, 2017-ben rendezte meg a Műcsarnok, 208 alkotó munkáinak bemutatásával. A mostani, második ilyen témájú szalonon több mint 300 főre bővítettük a kiállítók számát. A Közös tér című kiállítás Arisztotelész Kategóriák című művét hívta segítségül, hogy elmélyült sétára invitáljon a tárgyak között. Az utóbbi öt évben megvalósult művek befogadásához a kiállítás két utat is felkínál. Az egyik a konkrétan megformált anyagtól az anyag nélküli szubsztanciákig, a tervezett gondolatokig vezet, míg a másik a szigorúan vett funkcionalitástól az autonóm művészet területéig. Ezeket követve a kerámia legősibb, az emberi kultúra születésének titokzatos pillanatával egyidős művészetétől eljuthatunk a virtuális térben létrehozott kommunikációs terekig. Bár az egyes alkotói területek elkülöníthetők, térbeli kapcsolataikkal mégis egy összefüggő folyamatot mutatnak be. A különböző területek és a két gondolati ív izgalmas metszéspontokat hoznak létre, a találkozási pontokon pedig új minőségek születnek, újfajta összefüggések rajzolódnak ki.


21.00 – 22.00 / Műcsarnok Kiállítótér

SunMa (live set)

Koroknay András basszusgitáros számos zenekarból lehet ismerős, egy ideje azonban szólóprojektje, a SunMa szerepel fókuszában. A magát nomád hangművészként jellemző zenész Berlin és Budapest között osztja meg idejét, a 2020 óta gyarapodó kiadványok pedig egy dub-ból kiinduló, azt rengetegféle más stílussal, megszólalással keresztező meditatív zenei világot építenek. Élő szettjében mindez moduláris szintetizátorokkal, különböző városi és természeti hangképekkel és sok improvizációval szólal meg.


22.30 – 23.30 óra / Műcsarnok Kiállítótér

Trio Arrabal

A Trio Arrabal 3 éve alakult a Cabaret Medrano zenekar két frontembere közreműködésével.  A műsor gerince az argentin tangó, leginkább Astor Piazzola szerzeményei, valamint Tom Waits karcos balladái, Fellini filmzenék és Cabaret Medrano dalok akusztikus verzióban (Tangó a jégen, Alvarez, Borzas Macskák). www.cabaretmedrano.hu

Kamondy Imre - ének, harmonika
György Andrea - hegedű, ének
Kiss Andris - zongora

 

 

Kültéri programok:

A Bohus-Lugossy Alapítvány szervezésében az Üveg Nemzetközi Éve - 2022 programsorozathoz kapcsolódva a Műcsarnok mellett kerülnek megrendezésre az alábbi programok:

Múzeumok Éjszakája (0. nap - június 24., Múzeumok éjszakája - június 25.) - 2022 az Üveg Nemzetközi Éve 

Helyszín: Budapest, Hősök tere, Műcsarnok melletti promenád

Kezdés: június 24. péntek 20.00, a Múzeumok Éjszakája előestéje

Befejezés: június 26. vasárnap 22.00.

 

1.

Program: Mobil Üveghuta program

Night of The Artists - Művészek Éjszakája

június 24. péntek 20.00, a Múzeumok Éjszakája előestéje

Időpont: 20.00-23.00

A Múzeumok Éjszakája előestéjén, június 24-én pénteken este 20 órakor belobbantjuk a lángokat az üvegolvasztó kemencében és kezdetét veszi a háromnapos nyílt mobil üveghuta program az Üveg Nemzetközi Éve - Magyarország programjainak keretében.

A pénteki program vezetője Jan Vyskocil cseh üvegművész és üvegfúvó mester, aki a Múzeumok Éjszakája hétvégéjére (június 24-25-26.) a saját maga által tervezett és készített mobil huta felszerelését hozza el Budapestre, hogy az üveg hagyományos kézi megmunkálását magyar és további nemzetközi üvegművészek bevonásával szemléltesse az érdeklődő közönség számára. 

A Night of The Artists - azaz a Művészek Éjszakáján egy kötetlen, jó hangulatú huta programra gyűlnek össze a kortárs üvegművészek, hogy megismerkedjenek a workshopot vezető cseh üvegművésszel és kipróbálják üvegmegmunkáló eszközeit, melyekkel szombaton és vasárnap izgalmas és látványos bemutatókat tartanak majd a Műcsarnokhoz érkező látogatóknak.

A pénteki programra érkezők egyedülálló élménnyel gazdagodhatnak: megtapasztalhatják, részesei lehetnek egy igazi üvegműhely páratlan hangulatának és megcsodálhatják az izzó képlékeny üveg játékos megformálását igazi mesteremberek által. 

Gyere és nézd meg, hogyan készül az üveg!


2.

Program: Mobil Üveghuta program

Night of The Bohemians - Bohémok Éjszakája

június 25. szombat 10.30

Időpont: 10.30-23.00

Nem csak testközelből nézheted, de ki is próbálhatod az üvegfújás technikáját!

Garantált sikerélmény kicsiknek és nagyoknak egyaránt! Ne hagyd ki ezt az egyedülálló élményt!

Június 25-én szombaton délelőtt 10.30-tól 15.30-ig a Parádsasvári Üvegmanufaktúra látványos és szórakoztató családi és gyermekprogramjai várják az érdeklődőket a mobil üveghuta sátránál a Műcsarnok oldalában, ahol mindenki megismerkedhet az üveg készítés alapjaival, sőt, ki is próbálhatja!

Június 25-én szombaton este 18.00 órától 24.00 óráig magyar üvegművészek csatlakoznak Jan Vyskocil cseh üvegművész workshopjához, hogy együtt alkossanak különleges egyedi üvegtárgyakat, melyek készítését testközelből és narrációval kísérve, zenei háttérrel és igazi hamisítatlan csapolt cseh sörök társaságában teszünk még emlékezetesebbé!


3.

Program: Mobil Üveghuta program

Night of The Museums After - Múzeumok Éjszakája Utónap

június 26. vasárnap 10.30

Időpont: 10.30-23.00

Június 26-án vasárnap délelőtt 10.30-tól 15.30-ig a Parádsasvári Üvegmanufaktúra látványos és szórakoztató családi és gyermekprogramjai újra várják az érdeklődőket a mobil üveghuta sátránál a Műcsarnok oldalában, ahol mindenki megismerkedhet az üveg készítés alapjaival, sőt, ki is próbálhatja!

Nem csak testközelből nézheted, de ki is próbálhatod az üvegfújás technikáját!

Garantált sikerélmény kicsiknek és nagyoknak egyaránt! Ne hagyd ki ezt az egyedülálló élményt!

Június 26-án vasárnap este 18.00 és 22.00 óra között visszatérnek a szombat esti üvegművészek, akikhez további fiatal üvegművészek csatlakoznak, hogy a mesterekkel közösen alkossanak különleges és egyedi üvegtárgyakat. 

Gyere el Te is és ismerd meg testközelből az üveg alkímiáját, hogyan alakul ez az ősi anyag folyékony, képlékeny masszából egy csodálatosan megmunkált, szemet gyönyörködtető csillogó üvegművészeti alkotássá!

https://www.janvyskocil.com 

Jótanács

Ha egy időpontra kattint, akkor az ikOn megmutatja, hogy erre a napra milyen eseményeket regisztráltak.

FKSE Patron