esemény
Exkluzív tárlatvezetés Kondor Attilával | Baranyay András kiállításán | Műcsarnok

megnyitó | 2021. november 18. 18:00

web | http://mucsarnok.hu/program/pr...

cím | Műcsarnok

Térkép

Exkluzív tárlatvezetés Kondor Attila képzőművésszel Baranyay András Részben az egész című kiállításán

Baranyay András művészi érdeklődésének fókuszában az emberi test állt, a kiállítás a legkorábbi festményektől és grafikáktól indulva bemutatja a teljes életmű keresztmetszetét, tematikusan és hozzávetőleges időrendben vonultatja fel a hagyatékot. A tárlat a 125 éves Műcsarnok és a 30 éves fennállását ünneplő MissionArt Galéria közös rendezésében jött létre.

„Anekdoták mögé rejtett létfilozófia

Baranyay András az anekdotát,  az „oral history” átadásának e tipikusan élő beszédhez kötött, de az irodalomba is átnyúló műfaját életfilozófiai parabolaként használta. Ha mutattam neki egy új sorozatot, képterveket, arra szinte mindig egy történet felelevenítését hozta fel párhuzamként.

Amikor történetet mesélünk, újra átéljük azt. Sőt, egyes lélektani kutatások szerint a velünk történtek elmesélése alapozza meg emlékeink kialakulását. András történeteiből egy filozófiai-szemlélődő séta tanulságai álltak össze. Hogy miben lehetne összegezni őket? Talán a rácsodálkozás fogalmakat meghaladó tapasztalatának a hangsúlyozása, amit ma divatosan 'aha-élménynek' mondanak. Vagyis, hogy egyfajta friss, a szemlélődés által felszabadított hozzáállás a lényeges, ami megalapozza a rácsodálkozásra, rádöbbenésre való képességet. Ezt nem csak a művészet, hanem a legegyszerűbb, köznapi dolgok tekintetében is gyakorolta. Ennek az attitűdnek sokkal inkább megfelelt alkotói formaként a képalkotás szavakon túli műfaja, mind a filozófiai elméletalkotás. Ezzel együtt Baranyay filozófiai tudatossággal mélyen átszőtt művészetet hozott létre, amelyek szemlélődő, egyetemes lételméleti kérdéseket felvető 'beszédmódjában' már nincs semmi anekdota szerű.”
                                                                                                                Kondor Attila


Belépőjegy: 2500 Ft

jegyelővétel: https://jegymester.hu/production/60509/mucsarnok-exkluziv-tarlatvezetes-kondor-attilaval-baranyay-andras-kiallitasan/6000582

Az eseményre művészeti (képző-, zene-, tánc és művészetelméleti) közép- és felsőoktatási intézmény hallgatói és tanárai, újságírók valamint MAOE, IKT tagok részére 1000 Ft-os szakmai jegyet biztosítunk. Ez a jegytípus csak a helyszínen elérhető (online jegyelővétellel nem), a kedvezményre való jogosultságot a jegypénztárnál igazolni kell.

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.