esemény
KÉPEKBEN GONDOLKODNAK | ifj. Uher Ödön: A bánya titka | Műcsarnok

megnyitó | 2021. junius 19. 15:00

web | https://www.facebook.com/event...

cím | Műcsarnok

Térkép

Vetítés és beszélgetés: ifj. Uher Ödön: A bánya titka (1918, 97’)

A pályafutását sikeres fotográfusként kezdő édesapja, id. Uher Ödön filmgyárában dolgozó ifj. Uher Ödön korát megelőző „szerzőként” több feladatot is ellátott nagyszabású filmjében: a rendezés mellett ő volt az operatőr, továbbá a népszerű angol regény adaptálásában is közreműködött. A bánya titka mai fogalmunk szerint igazi szuperprodukció. A történet megfilmesítése különleges helyszíneket, látványosságokat, tömegjeleneteket igényelt. Ezeknek az operatőr-rendező elsősorban távoli, mozdulatlan beállításokkal igyekezett megfelelni. Abban a korszakban az itt láthatóhoz képest már mozgékonyabb volt a kamera, a filmesek éltek a közelkép kiemelő eszközével. Uher statikusabb képi fogalmazásmódja az attraktív látványosságoknak kedvez, s ezzel kerül közelebb filmje az állóképek – de nem annyira a fotográfiák, mint inkább a tablószerű festmények – világához.

Bevezető: Gelencsér Gábor, a filmprogram szerkesztője

Előadó: Pápai Zsolt filmtörténész

KÉPEKBEN GONDOLKODNAK | FILMESEK FOTÓI C. KIÁLLÍTÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ FILMPROGRAM

A Képekben gondolkodnak kiállítás azt mutatja be, hogy a mozgókép mesterei miképpen fogalmaznak az állókép, azaz a fotográfia médiumában. A vetítéssorozat néhány kiállító művész alaptevékenységéhez tér vissza, méghozzá olyan alkotók munkájához, akiknél a képi látásmódnak, a vizualitásnak kitüntetett szerepe van; akik az adott kor technikai lehetőségeinek határait feszegetik; akik tehát filmjeikkel is elsősorban képekben gondolkodnak. Sorozatunkkal a lehető legnagyobb történeti ívet igyekszünk átfogni, így a jórészt elveszett némafilmek egyik különlegesen látványos, szerencsés módon fennmaradt és restaurált kópiájától, A bánya titkától Kardos Sándor operatőr speciális kamerával forgatott filmjeiig jutunk el. A közbülső állomásokon pedig ritkán látott műfajokra (sci-fi), kevéssé ismert alkotókra (Manninger János), valamint költői-filozófiai és képzőművészeti ihletésű filmekre tekintünk ki. Utóbbiak visszavisznek az állóképek világába. Így bezárul a kör: a képekben gondolkodó filmesek „munkaköre”.

A programokon - védettségi igazolvánnyal - korlátozott számú vendéget, 30 főt tudunk fogani.

Belépés: aznapi kiállítási jeggyel, visszatérő jeggyel vagy külön 900 Ft-os programjeggyel
Kérjük, hogy visszatérő jegy használata esetén regisztráljon az esemény napján 10 óráig a murka.ilona@mucsarnok.hu címen.

 

Jótanács

Az ikOn adatbázisába feltöltött események az artRoll oldalakon azonnal láthatóvá válnak.

OFF Biennale