esemény
Az animációs film képzőművészeti használata a Szabadságtapasztalat projektben – Kondor Attila előadása | KUTATÓK ÉJSZAKÁJA | Műcsarnok

megnyitó | 2019. szeptember 27. 18:00

web | https://www.facebook.com/event...

cím | Műcsarnok

Térkép

A Szabadságtapasztalat c. kiállításon látható munkák kiindulópontja azoknak az alkotói/gondolkodói folyamatoknak a tudatosítása, amelyek során a látványvilág jelenségei festői és filozófiai tapasztalattá válhatnak. Az alkotófolyamat tudatosításával a lét és a tudat közötti korrelációk megértését segítő modelleket szeretném megalkotni; ez a modellezés egyúttal szellemi és lelki gyakorlat lehetőségét kínálja, nekem, alkotónak ugyanúgy, mint a befogadónak. A Szabadságtapasztalat című háromcsatornás animációsfilm-installáció közös gondolati ívet alkot, így a három vetítés egyetlen munkának tekinthető. Mivel az animációs film készítés során alapvető kiindulópont a storyboard, a műveket létrehozó belső, gondolati aktivitást egyfajta szellemi történetté alakítom. A szereplők hiánya lehetővé teszi, hogy maga a néző váljon a mű aktív szereplőjévé; a dinamikus befogadás során keletkező „belső történések” így egyfajta intellektuális és spirituális történetté állhatnak össze, amelyek nem csak lineárisan vannak megkomponálva, hanem a video-loop technikai adottságát médiumként használva, a visszatérő képsorok a meditatív szemlélődés lehetőségét nyújtják.  Arra törekszem, hogy ezek az alkotó-szemlélődő gyakorlatokból származó belátások ne korlátozódjanak az esztétika területére, mivel alapjaiban változtatja meg hozzáállásunkat a felismerés, hogy saját életgyakorlatunk tudatos vezetése oldhatja fel egyéni létünk szenvedésteli lezártságát, atomizáltságát. Így a figyelem útjai az egyetemesség felé való megnyílás személyes szabadságtapasztalatává válhatnak.

Kondor Attila

Helyszín: Műcsarnok Kiállítótér
A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni szeptember 14-től lehet a KUTATÓK ÉJSZAKÁJA honlapján

Jótanács

Az ikOn oldalain elhelyezett hirdetésekkel (bannerekkel) a kortárs képzőművészeti események nagyobb látogatottsága érdekében végzett munkát támogatja!

az ikOn médiaajánlata