projektek

ikOn nap 2010

Az ikOn 2010. januárban ünnepli
10. születésnapját

A rendezvény alkalmával egy - az ikOn-nal majdnem egyidős - régi álom valósul meg:

az ikOn egy rendszeresen megjelenő, videó alapú periodikát indít el m.ikOn néven.

http://m.ikon.hu

m.ikOn bemutató

pódiumbeszélgetés keretében Timár Katalin faggatja Koronczi Endrét (összefoglaló)

Az m.ikOn minden megjelenés alkalmával 4 kortárs képzőművészt mutat be egy-egy interjú és egy-egy mű reprodukciójának közlésén keresztül. (...) Az m.ikOn egy olyan dokumentációs felületet és kommunikációs teret kíván létrehozni, mely a videó formában közölhető produkcióknak, a művésztől származó eredeti interpretációknak és a háttér-információknak biztosít helyet. Kezdeményezésünkkel katalizálni szeretnénk a művészek aktív bekapcsolódását a kommunikációs folyamatokba, élénkíteni szeretnénk a média alapú művészetről folytatott diskurzust, és elő szeretnénk segíteni, hogy a kortárs képzőművészettel kapcsolatos gondolatok könnyebben hozzáférhetővé váljanak a nagyközönség számára is.

Kerekasztal-beszélgetések a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola végzős diákjaival és az m.ikOn első két számában bemutatásra kerülő művészekkel. A beszélgetések moderátora: Birkás Ákos

A kerekasztal-beszélgetések témája:

A pályáról alkotott kép, a vágyak, a lehetőségek és a várható eredmények között feszül, és dinamikusan alakul a generációs és egyéni személyes tapasztalatok függvényében. Az első beszélgetés a Kisképző diákjaival, azt a helyzetet járja körül, hogy a pályaválasztás során milyen motivációs tényezők játszanak szerepet, milyen elképzeléseket, reményeket fűznek a diákok a 'művész-léthez', milyen lehetőségeket látnak benne, miben látják hátrányait. A második (pályájuk derekán lévő művészekkel folytatott) beszélgetés a diákok álláspontjára reflektálva, onnan indulva vezet el a művészi 'túlélési' technikák, a hétköznapi életstratégiák területére, mely kérdések az m.ikOn interjúk során újra és újra visszatértek.

2010. február 4. Műcsarmok, előadóterem

Részletsebben itt olvashat az eseményről!

 

ikOn nap 2009

második tortakonferencia az ikOn kilencedik születésnapja alkalmából

Előadások a művészetről folytatott kommunikáció különböző aspektusairól és tereiről, párhuzamos diskurzusok és a kánon viszonyáról, a játéktér demokratizálódásáról.

Házigazda: Horányi Attila
Előadók és prezentálók: Fuchs Péter, Hegyi Dóra (tranzit.blog.hu), Hock Bea, Mélyi József, Nagy Edina, dr. Radnai Tamás (HN), Sári B. László, Timár Katalin, Várnagy Tibor

Kerekasztalbeszélgetés blogokról bloggerekkel, az érintettekkel és az érinthetetlenekkel.

Beszéd komolyan és/vagy felelőtlenül, ünneplés felhőtlenül.
2009. február 26. Műcsarmok, előadóterem

Részletsebben itt olvashat az eseményről!

 

Változó Paraméterek 4.

Az AICA Magyar Tagozata, a Műcsarnok és az ikOn konferenciája

Az állandósult utolsó pillanat - a közpénzből fenntartott kortárs művészeti intézmények sorsa

Műcsarnok, 2007. május 25.

A konferencia vitavezetője: Horányi Attila, az AICA Magyar Tagozat ának titkára
Előadások
Bencsik Barna Zsugorodó szcéna, bővülő piac Gréczi Emőke Spekuláció és promóció. Magántőke a kortárs művészetben Mélyi József Példátlan? Az intézményátalakítás módszerei Uhl Gabriella Pazar/láss! Néhány megjegyzés a költségvetési művészeti intézmények struktúraváltásához

Néhány kortárs művészeti intézmény helyzete (prezentációk): Műcsarnok, Budapest, Fővárosi Képtár - Kiscelli Múzeum, Budapest, Győri Városi Művészeti Múzeum, Győr, Kortárs Művészeti Intézet, Dunaújváros, Stúdió Galéria, Budapest, LUMÚ - Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum, Budapest

Vita az AICA Magyar Tagozatának állásfoglalásáról

Koronczi Endre Munka, 2000-2007, videoperformance, 56 perc loop

Részletsebben itt olvashat az eseményről!

 

ikOn nap 2007

Hetedik születésnapját ünnepli az ikOn

Műcsarnok, előadóterem és Bistro 2007. január 19.

A szakmai műhelykonferencia és kerekasztal-beszélgetés témája a hivatalos képzőművészeti intézményrendszer mellett megjelenő alternatív kezdeményezések kommunikációs stratégiái, valamint együttműködési lehetőségeik és a szcénában betöltött szerepeik.

Az ikOn hivatalos bejelentésének napján és a hajdani sajtóbemutató helyszínén ünneplünk.
Az ikOn nap 2007 célja, hogy a szervezők és felhasználók közösen gondolkodjanak a művészeti intézmények lehetőségeiről és együttműködéséről. Bemutatjuk az ikOn hét éve folyamatosan épülő archívumát, majd fellélegzésképpen performenszek, vetítések, zenei megnyilvánulások szórakoztatják a résztvevőket.

Házigazda és moderátor: Horányi Attila
Előadók: Bencsik Barnabás, Sugár János, Szoboszlai János, Takáts József, Timár Katalin

Prezentációk: a közelmúltban alakult alternatív képzőművészeti szerveződések bemutatkozása
INDEX (Menesi Attila), IMPEX (Kálmán Rita), KÉK (Finta Sándor), DINAMO (Katarina Sevic), TŰZRAKTÉR (Simor Ágnes), REAKTOR (Huszár Kata, Szira Henrietta)

 

Kerekasztal-beszélgetés: szakmai vita a képzőművészeti élet fontosabb projektjeinek szerzőivel (Horányi Attila, Andrási Gábor, Beöthy Balázs, Keserue Zsolt, László Gergő, Menesi Attila, Nemes Attila, Szabó Eszter Ágnes)

 

Performensz: Gyenis Tibor
Mindeközben képzőművészeti videók, zene és az elmaradhatatlan ünneplés. (DJ : fjordrider)
Képzőművészeti videók a Millenáris Park Pixel Galériájának videógyűjteményéből.
Rendező/Copyright: Koronczi Endre, mankó: Bán András, Csatlós Judit

Részletesebben itt olvashat az eseményről.

 

Az ikOn részvétele a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum Budapest Box című kiállításán,

és ezalkalommal az ikOn 2.0 változatának bemutatása

Budapest Box

Rejtett szcéna az 1990-es években
2002. július 04-2002. szeptember 29.

A Budapest Box című kiállítás 'a művész mint kurátor' koncepciójából indul ki. Az a jelenség, amikor a művész kiállításrendezőként lép fel, természetesen nem új a művészet intézményének történetében: elég, ha csak egy korai példát, Courbet-t említjük, aki kénytelen volt saját műveiből a saját maga által létrehozott - alkalmi - kiállítótérben megrendezni kiállítását, ha nyilvánosságra szerette volna hozni műveit, melyeket a hivatalos struktúra elutasított. Így őt tekinthetjük nemcsak a művész-kurátor egyik első megjelenésének, de az általa működtetett helyet az első ún. művészek által működtetett kiállítótérnek.

A kiállítás azokat a projekteket és valós vagy virtuális helyszíneket mutatja be, amelyek az elmúlt tizenkét év során Budapesten jöttek létre. A múlt idő használata nem teljesen jogos ebben az esetben, hiszen jó néhány ezek közül ma is létezik (Kirakat Galéria, Kis Varsó, kmkk, Manamana, TNPU, ikOn, JAVA, Szabics Ágnes, index, Videospace). Ez is a magyar kortárs képzőművészeti szcéna egyre élénkülő aktivitásának a jele.

A kiállítás által bemutatott időszak körülbelül 1989. júniusában Budapesten kezdődött, amikor a később Újlak Csoport néven ismertté vált, fiatal képzőművészekből álló csapat kiállítást rendezett a lerobbant Hungária Fürdőben. Ugyanezen a nyáron több alkalommal a használaton kívüli óbudai Újlak mozit vették birtokba egy-egy estére, egyéni és csoportos kiállításokat rendezve. A művészek által kezdeményezett kiállítások és kiállítóhelyek létrejötte legtöbbször a hivatalos intézmények működési hiányosságaira utal. A művészek a működő struktúrával párhuzamos intézményeket alapítanak; és támogatás nélkül, minimális költségvetésből működtetik; tevékenységükkel az intézményi rendszer hiányzó elemeit pótolják.

A kiállítás a szorosan vett budapesti szcénát mutatja be, melyhez szeptember folyamán ún. szatellitesemények kapcsolódnak, ahol egyrészt a Budapesten kívül létrejött kezdeményezéseket, másrészt néhány külföldi, modellértékű projektet mutatunk be. Ezenkívül szerepel majd a programban több kerekasztal-beszélgetés, előadás, koncert stb.

A Ludwig Múzeum Budapest - Kortárs Művészeti Múzeum a Budapest Box kiállítás kapcsán szeretne egy Magyarországon eddig általánosan nem elterjedt gyakorlatot bevezetni: a kiállító képzőművészek munkájuk elismeréseként honoráriumot kapnak. Ez a lépés szimbolikusnak tekinthető, és a képzőművészek társadalmi megbecsülése szempontjából óriási jelentőségű.

Résztvevők: Beöthy Balázs, Leseraum 2 (Luchezar Boyadijev, El-Hassan Róza, Milica Tomić), Fodor János-Horváth Tibor: JAVA / BBS, Folyamat Galéria / Fő u. 3. (Császári Gábor, Adele Eisenstein), 'Török' Fürdő (Adele Eisenstein, Kozári Hilda), Hejettes Szomlyazók, Kirakat Galéria, kmkk (El-Hassan Róza, Hegyi Dóra, Sugár János, Süvecz Emese), Kis Varsó, Mű-Terem Kiállító (Kopasz Tamás), Menesi Attila / Christoph Rauch (index), Milieu et L'EGO (Beöthy Balázs, Nemes Csaba, Pereszlényi Rolland), Szabics Ágnes: Túlélési gyakorlat, TNPU (szuperintendáns: St. Auby Tamás), Manamana (Erhardt Miklós-Várnagy Tibor), Veszely Beáta, Négy Nagy Gazdag (elek is, Hecker Péter, Nagy Attila), Újlak Csoport, Videospace Budapest (Eike, Németh Hajnal, Várnai Gyula), www.ikon.hu (C Koronczi Endre)

Kurátorok: Hegyi Dóra és Timár Katalin

Jótanács

Az ikOn artKomm levelek nem mindenben helyettesítik a postai meghívókat, de az ikOn használatával intézményenként átlagosan 4 havonta sprólható meg annyi papír, amennyi egy fa életét jelent(het)i.