esemény

Mindenki volt gyerek. Mindenkinek volt egyszer egy olyan világa, amiben nem létezett lehetetlen, a valóság csak egy alternatíva volt a sok közül, mert minden csoda és varázslat működött. Így aztán nem baj, ha nem tudod felsorolni a Gyermekjogi Egyezmény cikkelyeit. Nem baj, ha nem olvasol el minden gyermekjogi, gyermekvédelmi cikket. Az is elég, ha emlékszel, milyen volt gyereknek lenni. Mire volt szükséged? Mi adott örömöt? Hogyan szeretted volna, hogy bánjanak veled? A gyermekjogok valójában ezekről a kérdésekről szólnak.
A 2023-ban elindított Hintalovon Összművészeti Projekt (HÖP) alkotói ezeket a gyerekkori, akár már elfeledettnek hitt emlékeket hívják játékba. Mert ahhoz, hogy pontosan tudd, miért fontos odafigyelni a gyerekek szükségleteire és miért kell védeni a jogaikat, sokszor elég csak arra a gyerekre gondolnod, aki te voltál egykor.
A hagyományteremtő céllal létrehozott projektben ismert alkotókkal, képzőművészekkel, írókkal, előadóművészekkel dolgozunk együtt „Mindenki volt gyerek” jeligére. A közös gondolkodásból születő új alkotások egy kiállítás és a hozzá kapcsolódó programsorozat keretében az ősz folyamán mutatkoznak be a nagyközönség előtt. 2024-ben a projekthez csatlakozott a Jurányi Ház is: a következő évadban színházcsinálók és színdarabok mutatják majd be a gyerekek perspektívájából a gyerekkort.
A kiállítás kurátora: Etentuk Inemesit
A 2024-es projekt alkotói: Ember Sári, Fábián Erika, Góg Angéla, Herbert Anikó, Merényi Dávid, Metzing Eszter, Simon Márton, Tranker Kata, Varga Marietta, Vető Orsolya Lia
A Flamand Képviselet támogatásával megvalósuló projekt célja, hogy feltárja és bemutassa a művészek gyermekkori emlékei és élményei által inspirált pályáját. Egyúttal szeretnénk felidézni a nézőben azt, ahogyan gyermekként megtapasztaltuk a minket körülvevő világot. A kiállításon a művészek különböző művészi médiumokat használnak e textúrák közvetítésére, és arra hívják a nézőt, hogy fedezze fel saját gyermekkori élményeit, de ami talán még fontosabb, hogy felidézze a biztonságos kötődés jelentőségét és erejét a világhoz. A kiállítás számos határt elmos, megváltoztatva a belső és külső tér közötti határokat, és összekötve az otthont a természettel és a minket körülvevő világgal. Rávilágít az emberi szubjektivitás folyamatos kritikus jelentőségére és az emlékezés működésére, mint a szinguláris, átfogó narratívák ellenpontjára. A kiállítás látogatói teháti megismerhetik a művészek személyes történeteit és az őket inspiráló élményeket.

A megnyitón Koenraad Van de Borne, Flandria diplomáciai képviselője, Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Alapítvány gyerekjogi szakértője, valamint Etentuk Inemesit, a kiállítás kurátora mond köszöntőt.

A kiállítás ideje alatt számos programot is szervezünk:
▪️október 2-án Góg Angéla Emlékek vacsorája című estjén egy különleges időutazásra hívunk gyerekkorunk meghatározó ízeinek, ételeink segítségével
▪️október 9-én a Füge Produkció Ölelésben elaludni című felolvasószínházi estéjére várunk
▪️október 16-án Beton.Hofi lesz a vendégünk egy beszélgetésre - BETELT!
▪️október 19. szombat reggel pedig a Jóga & Más szervezésében egy rendhagyó jógaórán lesz lehetőséged megtapasztalni a gyerekként annyira magától értetődő jelenben levés élményét

Az élmények, valamint a kiállított alkotások megvásárlásával Alapítványunk munkáját támogatod.

Együttműködő partnerek:
Flamand Képviselet, Jurány Ház, Kastner Kommunity

Jótanács

Ha egy intézmény nevére kattint, akkor az ikOn megmutatja az intézmény adatait és azt, hogy milyen események lesznek ebben az intézményben.