esemény
Vertikális táj | Kondor Attila | Resident Art

kurátor | Schneller János

megnyitó | 2024. szeptember 12. 19:00

a kiállítást megnyitja | Tóth Károly művészettörténész

web | https://www.facebook.com/event...

a kiállítás bezárása | 2024. október 26.

cím | Resident Art galéria

Térkép

* Szeptember 12-én nyílik a Resident Art galéria új helyszínén, a Bartók Béla út 39-ben. *

Szeretettel várunk mindenkit Kondor Attila VERTIKÁLIS TÁJ című kiállításának megnyitójára!
A kiállítást megnyitja: Tóth Károly művészettörténész

A kiállítás 2024. október 26-ig látható.
Nyitvatartás: kedd, szerda, péntek 13-18h; csütörtök 13-19h; szombat 10-13h


- - -


Kondor Attila művészete sok szálon kapcsolódik az európai festészeti hagyományokhoz, látásmódját ugyanakkor a japán festészet és fametszetek vizualitása is inspirálja (pl. Hokusai). Festészetének konceptuális jellegét erősíti az a mély gondolatiság, amely leginkább a kontempláció és a meditáció egyszerre nyugati és keleti hagyományának tanításain alapul. A képek előtt állva azonban érezhető, hogy Kondor esetében mindez nemcsak teória, de egy mély, személyes megélésen és belső megértésen alapuló tapasztalat képi összegzése is. Metaforikus címadásai (Splendor Solis, Ontogenezis, Részesülés a létben, Napváros, Magasból épülő város) arra a metafizikai hagyományra utalnak, amely meghatározza gondolkodását, szemléletmódját és végső soron festészetét is. Ez a hagyomány nemcsak tud az ember feltétlenségéről, hanem a végső valóságot és önmagunk megismerését is a jelenségek, a természet rejtett arcának és maga az érzékelő szemlélésén keresztül tartja lehetségesnek. Témái – a tájképfestészet európai hagyományát alapul véve – sokszor reneszánsz kertek és architektúrák, amelyek a természet örök arányrendszerét tudatos kompozíciókon keresztül közvetítik, máskor ódon könyvtári enteriőrök, melyek a tudás metaforáiként éppúgy lehetnek az emlékezés, mint a megismerés, vagy akár a felejtés metaforái. Ide sorolhatók a város, vagy a hegy képi metaforái, és nem utolsó sorban a látás, a tudás és a megismerés legfontosabb megnyilvánulásaként is értelmezhető Fény megjelenítése. A témák így ciklusokba rendezik az életművet, bár a különböző ciklusok témái, olykor más formában ismétlődnek.

Jelen kiállítás az elmúlt két évben készült festményeket, valamint egy, korábbi festményanimációkból készült válogatást mutat be.

A tíz éve útjukra indított animációkon Kondor metafestészeti kalandra hívja a szemlélőt, melyben saját festményeit egy belső, képzeletbeli utazás fonalára fűzve, végigvezeti a tekintetet a képek terében. A mozgókép médiuma segítségével a befogadás magától értetődőbb a mai ember számára, mint az állókép szemlélése. A film lassú, de folyamatos áramlása és a nyugtató kísérőzene hangulata lelassítja a szemlélő percepcióját, amely így alkalmassá válik az állókép kontemplatív szemlélésére; felkészít a festmény befogadására és bevezet annak jelenlétébe. Az animációk másfelől bepillantást engednek a festmény születésének titkaiba és kulcsot kínálhatnak az értelmezéshez is. A kiállítás címe egyszerre utal a képek formátumára és azok metaforikus értelmezésének lehetőségére, amely a világot nem a horizontális, hanem a vertikális tengely mentén képzeli el.

Kondor Attila (1974) 2000-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem Képgrafika Tanszékén, mestere Baranyai András volt. Több mint húsz egyéni kiállítása, valamint több tucat csoportos kiállítása volt. Kondor Béla-díjas és kétszeres Barcsay-díjas művész, 2016-ban elnyerte a Tornyai-plakettet. 2014 óta öt festményanimációt és számos több csatornás videóinstallációt készített. Művei megtalálhatók több magán és közgyűjteményben.

Schneller János művészettörténész
2024. augusztus


- - -


residentart.com

Jótanács

Az ikOn oldalain elhelyezett hirdetésekkel (bannerekkel) a kortárs képzőművészeti események nagyobb látogatottsága érdekében végzett munkát támogatja!

az ikOn médiaajánlata