esemény
KIMENT A HÁZ AZ ABLAKON|LUDWIG LOUNGE | VITÁRIS Iván, SZALAI András, VALUSKA László, BORDA Réka, KRUSOVSZKY Dénes, BARABÁS Lőrinc | Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

megnyitó | 2024. junius 1. 16:00

web | https://www.ludwigmuseum.hu/pr...

cím | Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum, Komor Marcell u. 1.

Térkép

A szombati programsor ezúttal a KIS MAGYAR KOCKOLÓGIA. A MODERNITÁS HAJLÉKAI A KÁDÁR-KORSZAKBAN című kiállításhoz kapcsolódik. A válogatás alapgondolata egy mindannyiunk számára ismerős, csaknem hétköznapi építészeti jelenség, a jellegzetes kockaház, az úgynevezett Kádár-kocka mint a modernizáció architekturális kifejeződésének megjelenítése. A kiállítás változatos művészeti médiumok és immerzív installációk segítségével mutatja be a háztípus eredetét, átalakulását, valamint hatását a magyarországi vizuális kultúra történetében.

JEGYVÁSÁRLÁS

 

PROGRAM

16:00-17:00 | Vitáris Iván (Ivan & The Parazol) exkluzív tárlatvezetése

Vitáris Iván az Ivan & The Parazol budapesti rock zenekar énekese és frontembere. Eredeti végzettsége alapján formatervező, és egészen fiatal kora óta érdekli a képzőművészet, a dizájn és a történlem kapcsolata. A Kádár kor zenei és kulturális örökségéhez fűződő kutatás és kérdés feltevés fontos helyet foglal el az életében, és bár a korszakot nem élte meg, tárlatvezetése során arra tesz kísérletet, hogy jobban megérthessük ezt a korszakot, és azt, hogy ennek milyen, ma is érezhető hatása van Magyarországon.

HELYSZÍN: II. emeleti kiállítótér

 

17:00-18:00 | Az én házam, az én vágyam | Szalai András előadása

A családi ház – elvileg – nem (nagy)polgári villa. A villának mégis rokona. Ahogyan a múlt századi és századfordulós villa afféle "kiskastély" – esetleg kúria vagy udvarház –, ugyanúgy a családi ház is amolyan "kisvilla"-féle, vagy legalábbis annak szeretne látszani. Gesztusaiban (tömeg, részletformák stb.) igyekszik tehetősebb rokonát és mintaképét utánozni, mint kispolgár a nagypolgárt. Pontosabban igyekezett, amíg volt mit utánoznia. Amikor még volt polgári villa, amelyik historizáló, esetleg svájci vagy angol mintát követett, vagy szecessziós, magyaros formát öltött, s végül szolidan modern lett. Századunk első harmadában, a családi ház (és a villa) még csak építészeti feladat volt, annak ellenére, hogy stílusán már akkor is vitatkoztak az építészek és más kultúremberek. (Innen, a kályhától, indulunk…)

HELYSZÍN: Könyvtár (II. emelet)

 

18:00-19:00 | Kockaszöveg: a Kádár-kocka olvasása | Irodalmi kerekasztal-beszélgetés Valuska László (Margó Fesztivál) vezetésével

A Kádár-kocka a hatvanas-hetvenes évek jellegzetes építészeti jelensége, kulturális hatását a Ludwig Lounge keretei között Borda Réka és Krusovszky Dénes írókkal beszéljük át. Hogyan alakíthatja a tér a kulturális gondolkodásunkat? Van-e a Kádár-kockának irodalma Magyarországon? A Kis magyar kockológia. A modernitás hajlékai a Kádár-korszakban című kiállításhoz kapcsolódva a 20. század egyik legmeghatározóbb, épp ezért legerősebb hatású építészeti jelenségétől elrugaszkodva beszélgetünk vendégeinkkel alkotás és tér, hétköznapi tárgyak és emlékezet, elbeszélés és épület, reprezentáció és szembenézés viszonyairól.

HELYSZÍN: II. emeleti kiállítótér

 

19:00-20:00 | Barabás Lőrinc Solo

Barabás Lőrinc trombitás és zeneszerző a budapesti improvizatív zenei élet egyik meghatározó szereplője, 2007 óta tizenkét albumot adott ki különböző zenekaraival, illetve szólóban. Rendszeresen turnézik Európában és az Egyesült Államokban. Szóló live actjében a kortárs, részben improvizatív szerzeményeinek megszólaltatásához a trombitán kívül zongorát és szintetizátort, loop stationt és hangmodulátorokat használ. Olykor meditatív hangulatot teremt, máskor a dance vagy az elektronika irányába mozdul el, de a jazzes vagy a klasszikusabb játékmódnak sem fordít hátat.

HELYSZÍN: I. emeleti kiállítótér

 

Az eseményeken programjeggyel vagy bérlettel lehet részt venni. A jegyek megvásárolhatók online, vagy a helyszínen a jegypénztárban. A férőhelyek száma limitált!

Jótanács

Az ikOn adatbázisába feltöltött események az artRoll oldalakon azonnal láthatóvá válnak.