esemény

Ctrl + ↑ for Coyote Time

Kiállítás és eseménysorozat

Megnyitó: 2024. március 22. (péntek) 19 óra
Látogatható: 2024. március 22 - április 7

Kiállító művészek: Bassam Al-Sabah, Hollow (Muskovics Gyula, Páll Tamás, Szeri Viktor), Denis Kozerawski, Lawrence Lek, Paula Malinowska, Tabitha Nikolai, Sin Wai Kin

Kurátorok: Jen Kratochvil, Szalai Borbála, Maxine Vajt

Lenézünk, és észrevesszük, hogy túlfutottunk a szikla peremén, alattunk a mélység. Mit tegyünk? Mit tehetünk egyáltalán? Nincs véletlenül erre egy billentyűparancs?

A Ctrl+Up for coyote time című kiállítás ebből a felfüggesztett pillanatból továbblendülve arra keresi a választ, hogy elképzelhetők-e olyan - digitális vagy fizikai - világok, ahol dekonstruálhatóak és újragondolhatóak azok a szabályok, amik mentén „játszunk”. Ahol a videójáték hegemón logikája és a csődöt mondott normatív célok meghaladhatóak, ahol az adottnak elfogadott szabályrendszerek újragondolhatóak, ahol az egyéni és a közösségi - egyszerre politikai és mélyen személyes - tapasztalatok megélhetőkké válnak.

A kiállított művek kérdéseket vetnek fel a mainstream videójáték életünk mindennapi rutinjait meghatározó logikájával, és a későkapitalizmus olyan jellegzetes eszközeinek sajátságos kihívásaival kapcsolatban, mint a gamifikáció és képzeletbeli digitális világok építése. Meg lehet-e zavarni, szét lehet-e szedni és újra lehet-e alkotni ezeket úgy, hogy szembemenjenek azzal a rendszerrel, amely létrehozta őket? A kiállítás a folyamatosan egymásba oldódó digitális és a fizikai valóság közötti réseket és határokat keresi, valamint a hegemón játék queer és transz módszereken és stratégiákon keresztül való dekonstrukciójának lehetőségeit vizsgálja, azzal a céllal, hogy közelebb vezessen ahhoz a ponthoz, ahol a szikla szélén túli kimerevített pillanatban tovább lebegünk, és ahol egy következő ugrás lehetségesnek tűnik.

Részletes program:
>> 2024/03/22, PÉNTEK <<

19:00 Megnyitó és kurátori tárlatvezetés
[Ingyenes esemény, angol nyelven]

20:00 - 21:30 No Fun Collective (Maxine Vajt) > Read’n Play
Performansz-előadás
Helyszín: Trafó Galéria

A videójátékok eszközök. Az elnyomás, a menekülés, a kapitalizmus, az ellenállás és a felfedezés eszközei is. A Read’n Play egy performatív előadás, amely közösen játszott videójátékokból kiindulva a queerség és faji kérdések összefüggéseit járja körül. Az előadás kitér a “Másikká tétel” jelenségére is, arra, hogy különféle online játékokban hogyan mutatták be a  'Másikat', és hogy ennek a reprezentációnak milyen valós, a popkultúrán messze túlmutató hatásai vannak. Az előadás keretében megvitatjuk, hogy miért van az, hogy a játékok alkotói elsősorban fehér, cisz heteroszexuális férfiak, hogy mit tanulhatunk a munkáik elemzéséből, valamint a kirekesztettekkel való közös játékból.

Fontos: A közös játék miatt, kérjük, hozd magaddal laptopodat, ha teheted!
[Ingyenes esemény, angol nyelven]

További program és információ

Képkredit: Bassam Al-Sabah: I AM ERROR, 2021, HD CGI film (állókép)

Jótanács

Ha egy időpontra kattint, akkor az ikOn megmutatja, hogy erre a napra milyen eseményeket regisztráltak.