esemény
Cinema Niche: Anselm 3D / Wim Wenders (English sub) / Corvin | Anselm Kiefer, Wim Wenders | Resident Art

megnyitó | 2024. április 26. 19:00

web | https://www.facebook.com/event...

cím | Corvin mozi (1082 Budapest, Corvin köz 1.)

Térkép

Mozi /////////// Anselm 3D /////////// Anselm Kiefer /////////// Wim Wenders /////////// Cinema Niche /////////// Resident Art

A Cinema Niche áprilisban egyetlen alkalommal műsorára tűzi történetének első dokumentumfilmjét 3D-ben, angol felirattal. A film Anselm Kiefer, korunk egyik legnagyobb hatású német képzőművészének alkotói folyamatába enged bepillantást. Wim Wenders 2011-es Pina című, Pina Bausch koreográfusról szóló munkája után újra elővette a már-már feledésbe merült 3D-s kameráját, hogy belakja Kiefer műtermének monolitikus tereit.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////

Jegyvásárlás:
https://corvinmozi.hu/filmek/cinema-niche-bemutatja-anselm-3d

/////////////////////////////////////////////////////////////////////

🎬 Dátum: 2024. április 26. péntek 19:00
🎬 Helyszín: Corvin Mozi / Kabos terem
🎬 Jegyár: 4000 ft
🎬 Hossz: 93 perc
🎬 Vetítés nyelve: eredeti német szöveg, angol felirattal
🎬 IMDB: imdb.com/title/tt27502250/
🎬 Letterboxd: letterboxd.com/film/anselm

/////////////////////////////////////////////////////////////////////

Hitler bukása előtt két hónappal született Anselm Kiefer, az ünnepelt német művész, aki hazája romjai között nőtt fel. Németország nemzeti mítoszai iránti vonzalmát a múlt és a jelen összefonódásában érjük tetten, ahogy ezzel párhuzamosan Wim Wenders dokumentumfilmjében a film és a képzőművészet közötti határvonal is elmosódik. A II. világháború apokaliptikus hatású pusztítása még mindig lenyűgözi Kiefert, Wenders pedig mára már szokatlan módon, nagyszabású 3D-s technikával engedi megközelíteni a művészt legintimebb perceiben: hatalmas szoborszerű festményeit lángvágóval hasítja, és olvadt ólommal fröcsköli le. A mellette álló asszisztens pedig egy vízsugárral áll mindenre felkészülve.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////

Wim Wenders az 1970-es években a forradalmi német új film mozgalom első igazi nemzetközileg elismert alkotói közé tartozott Werner Herzoggal és R. W. Fassbinderrel oldalán. Wenders az elmúlt öt évtizedben olyan filmessé vált, akinek a feltáratlan, végtelen vidékek és az emberi érzelmek kontúrjai iránti rajongása egyetemesnek bizonyult. Az utóbbi években dokumentumfilmesként is elsöprő sikereket ért el, így (az 1999-es Buena Vista Social Club zenekar történetével foglalkozó alkotását is beleszámítva) három Oscar-jelölést vitt haza a kategóriában. A Föld sója (The Salt of the Earth, 2014) a brazil fotós, Sebastião Salgado egyedülálló portréja, míg 2011-es Pina című filmje Pina Bausch legendás koreográfus munkásságának magával ragadó feldolgozása Wenders pályafutása egyik legemlékezetesebb darabja – az élénken filmszerű alkotás még mindig sokak számára az egyik legelbűvölőbb példa a 3D-s mozi eszköztárának kiaknázására.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////

Niche? Cinema Niche? Wtf?
A CINEMA NICHE (nís) egy olyan vetítéssorozat, ahol itthoni mozikban be nem mutatott, kortárs filmeket lehet megnézni nagyvásznon, magyar felirattal. Keressük azokat a kíváncsi embereket, akiknek elhozhatjuk a nemzetközi fesztiválokon látott korszakos mesterműveket és más személyes kedvenceinket. Segítünk az óriási zajban felhívni a figyelmet olyan filmélményekre, amiket kár volna kihagyni bárkinek, akit érdekel ennek a művészeti ágnak a fejlődése vagy csak szeret különleges és emlékezetes filmeket nézni.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////

Resident Art
A főként fiatal, feltörekvő képzőművészekkel foglalkozó Resident Art kortárs galéria Schneller János művészettörténész és Bánki Ákos festőművész közös projektje. A galéria célja a pályakezdő tehetségek felfedezése és támogatása, valamint a kortárs képművészet értő tolmácsolása azok számára, akikhez és akikről szól. Évente két alkalommal rendezik meg a Resident Art Fair kortárs művészeti vásárt; az elmúlt években népszerű, képzőművészeti témájú filmklubot szerveztek Budapesten és a Balaton északi partján.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////

A sorozat korábbi vetítései:
01. Pablo Larraín / The Club
02. Jia Zhangke / A Touch of Sin
03. Carlos Reygadas / Our Time
04. Apichatpong Weerasethakul / Memoria
05. Gaspar Noé / Vortex
06. Terrence Malick / A Hidden Life
07. Riley Keough & Gina Gammell / War Pony
08. Albert Serra / Pacifiction
09. Hong Sang-soo / The Day He Arrives & The Woman Who Ran
10. Hu Bo / An Elephant Sitting Still
11. Radu Jude / Do Not Expect Too Much from the End of the World

A program a magyarhangya és a Resident Art segítségével valósul meg.

Jótanács

Az ikOn adatbázisába feltöltött események az artRoll oldalakon azonnal láthatóvá válnak.