esemény
The skin sees when the eyes touch // Bőrlátás | METZING Eszter | Inda Galéria

kurátor | Szabó Annamária, Kozma Zsolt

megnyitó | 2024. március 13. 18:00

a kiállítást megnyitja | Nemes Z. Márió

web | http://indagaleria.hu

a kiállítás bezárása | 2024. április 26.

cím | INDA Galéria | 1061 Budapest, Király u. 34. II/4

Térkép

Metzing Eszter második önálló kiállítása az INDA Galériában az érintés és a látás egymásba fonódó kapcsolatát formálja tapasztalássá. A galéria három, egymásból nyíló terét olyan fabulává alakította át a művész, ahol a kiállított művek leválasztják befogadójukat a látáscentrikus valóság túlterheltségéről, s ezzel a periférikusan képződő látványra, öntudatlanul rácsodálkozó érzékelésén át beleengedik a látogatót önmaga szövetébe. A látás és láthatóvá válás, a megérintés és megérinthetővé válás teríti be fonalszerűen a térrendszert. A néző megismerni vágyó tapintásával megszünteti a távolságot, amely közte és az alkotások között áll. Megtapasztalásukkal ő maga is megérinthető bőrfelületként tárul fel a sebezhetőség, a sejthártyák, a pre- és nonverbális érzelmek érinthető/tapintható burjánzásában.

A latexre, a kaucsukfa nedvéből kinyert gumira mint művészetének esszenciális alapanyagára pár évvel ezelőtt talált rá Metzing Eszter, amelyből azóta különféle csáplény-installációt hívott életre. Jelenlegi kiállítása során azonban ebből az anyagból egy új szimbiózis született meg: egy női rítusban összeforró ősprincípiumként pulzál a nyers vászon, a testet feloldó festészeti és grafikai elemek, a latexba ágyazott, biomorf boroszilikát üveg. Az alkotások és az azokon kitárulkozó "képmás" lesz az a köldökzsinór, amely visszavezeti az ént határvonalával való kapcsolódásához, ahhoz az emlékeket őrző, bőrréteg alá gyökerező origóhoz, ahol a világ "hússzövetének" érzékelése ismét egymásba göngyölődik az én húsának megújuló érzékelésével. (Szabó Annamária)

A kiállítás kurátorai: Szabó Annamária, Kozma Zsolt
Zenei kompozíció: Mákó Rozi
Grafika: Neszmélyi Réka

//

Metzing Eszter (1992) a Magyar Képzőművészeti Egyetemen 2018-ban diplomázott képgrafika szakon, azóta is aktív résztvevője a hazai képzőművészeti szcénának, jelenleg az art quarter budapest műtermében dolgozik Koleszár Stella képzőművésszel, alkotótársával. 2021-től kezdve az INDA Galéria képviseli, 2022 óta egyaránt tagja a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesületnek és a Magyar Grafikusművészek Szövetségének. Munkái láthatók voltak többek között a LokART és Bánkitó Fesztiválokon, a Hybridart Space kiállítóterében, az ISBN könyv+galériában, a Nyolcésfél és a Deák17 Galériában. Művei megtalálhatók a Hungarian Art & Business (HAB) gyűjteményében, valamint a Kacsuk Péter kortárs magángyűjteményében.

 

Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával! Az ikOn weboldalán sokkal több információt talál az eseményekről.