esemény
Tárlatvezetés angol nyelven Török Krisztián Gáborral | Fátyol Zoltán, Tamus István | Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ

megnyitó | 2024. február 27. 17:00

web | https://www.facebook.com/event...

cím | MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, 4026 Debrecen, Hunyadi János u. 1-3.

Térkép

Szeretettel várunk mindenkit Török Krisztián Gábor angol nyelvű tárlatvezetésére február 27-én 17 órakor a Határkor című kiállításunkon.

A tárlatról:

A „határkor” egy komplex átalakulási folyamatot jelző időszak a saját rend alapján stabilitásra szert tevő korszakok között, átmenet, amely az előre mutatás gesztusával hidat képez a meghaladottnak vélt múltból a jövő felé. Az emberéletnek is vannak ilyen – gyakran szimbolikus eseményekkel megszentelt – intenzív időszakai, amelyek lehetőséget teremtenek az eredmények összegzésére és új célok kijelölésére. A Határkor című kiállítás két debreceni alkotó, Fátyol Zoltán képzőművész és Tamus István grafikusművész hetvenedik születésnapját ünnepli az érett pályaszakaszukból származó művek rendszerezésével.

Tamus és Fátyol jelentős történelmi, politikai, gazdasági, kulturális és technológiai váltásoknak voltak tanúi az elmúlt évtizedek során, karakteresen eltérő vizuális világukban viszont mindezek nyomai eltérő intenzitással mutatkoznak meg. Amíg Tamus sokszorosított grafikái a legutóbbi időkig rendszerint a valóságreprezentáció igényével léptek fel, és objektjei is gyakran mutatnak vissza helyekre, az alkotó életútjának különféle eseményeire és szereplőire, addig Fátyol festményei, kollázsai és asszamblázsai évtizedek óta a művészet önérvényű léte, illetve az idő- és térviszonyokról való leválaszthatósága mellett érvelnek, egy alternatív valóságmodell irányába mutatva.

A meghatározó helyi művészek MODEM-es kiállítása nem törekedhet teljeskörű életműáttekintésre, ugyanakkor a fontosabb képcsoportok egymás mellé rendezésével szeretne betekintést engedni abba, milyen témák, motívumok és technikai kísérletezések határozták meg e két eltérő habitusú alkotó eddigi életútját. A leginkább a keresztény hit és a bibliai történetek, helyi vonatkozású és utazások során bejárt terek, valamint különleges élethelyzetek inspirálta mozgalmas grafikáiról ismert Tamus István 2023-ban, a különféle anyagokkal kísérletező, az archaikus kifejezésmódokkal párbeszédbe lépve önérvényű magánmitológiát teremtő Fátyol Zoltán pedig 2024-ben ünnepli hetvenedik születésnapját. Ez a kiállítás ugyanakkor nem csupán visszatekintés, hanem határkő is, amely a legfrissebb művek bemutatásával továbblépési lehetőségeket előjelez.

Kurátor: Áfra János

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

A látogatók részvételükkel elfogadják, hogy az esemény során hang- és képfelvételek készülnek, amelyeket a MODEM felületein promóciós céllal felhasználhatunk. A műsorváltozás jogát fenntartjuk.

Online jegyvásárlás a modemart.jegy.hu oldalon.

Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával!
Az ikOn weboldalán kilistázhatja a mai/holnapi/holnaputáni eseményeket!