esemény

Az Esterházy Privatstiftung 2023-ban ismét meghirdeti az Esterházy Art Award-ot. A benyújtott pályázatokból egy nemzetközi szakmai zsűri választja ki a díjra jelölt maximum 25 művészt: a short list válogatásból a Ludwig Múzeumban nyílik kiállítás.

Az Esterházy Art Award kulturális jelentősége nem csupán a díj odaítélésében, hanem a kapcsolódó kiállításban is megnyilvánul. Méretének, központi szerepének és a jelölt művészek gondos kiválogatásának köszönhetően a fiatal magyar művészvilág mértékadó áttekintésének minősül. A 2009-ben alapított díj célja a kortárs képzőművészet és a nemzetközi párbeszéd támogatása.

Az egyenként 5000 euróval jutalmazott díjat kétévente minimum kettő, maximum három 45 év alatti magyar festőművésznek ítéli oda a független, nemzetközi szakmai zsűri. A pályázaton festészettel és festészettel határos technikákkal, valamint az ezekkel a technikákkal operáló térinstallációkkal lehetett indulni.

A 2021-es év díjazottjai: Rózsa Luca Sára, Tranker Kata és Ulbert Ádám.

A 2023-as Esterházy Art Award jelöltjei

Az Esterházy Art Award független szakmai zsűrije 18 művészt jelölt a díjra. A nyolcadik alkalommal meghirdetett pályázatra 262 művész jelentkezett. Pályázni festészettel és festészettel operáló térinstallációs munkákkal, illetve azok terveivel lehetett.

A beküldött pályázatokból a független, nemzetközi szakmai zsűri – Dr. Fabényi Julia, Dr. Ulrike Groos, Barbara Horvath, Dr. Ottrubay István, Rieder Gábor, Szegedy-Maszák Zsuzsanna és Vitus Weh – döntése alapján 18 pályázó jutott tovább a második fordulóba, és lett ezzel a díj jelöltje. 2023. december 15-től a zsűri által beválasztott pályaművekből kiállítás nyílik a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban.

A díjra jelölt művészek:

Bede Kincső, Bernáth Dániel, Birkás Mona, Ember Sára, Gallov Péter, Horváth Gideon, Király Gábor, Kis Róka Csaba, Kristóf Gábor, Lőrincz Áron, Mendreczky Karina és Kortmann-Járay Katalin, Oláh Norbert, Pap Gábor, Pintér Gábor, Süveges Rita, Tollas Erik, Trapp Dominika, Vékony Dorottya

 

Esterházy Art Award díjazottjai:

HORVÁTH Gideon, MENDRECZKY Karina és KORTMANN-JÁRAY Katalin valamint TRAPP Dominika.

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.