esemény

Az Esterházy Privatstiftung 2023-ban ismét meghirdeti az Esterházy Art Award-ot. A benyújtott pályázatokból egy nemzetközi szakmai zsűri választja ki a díjra jelölt maximum 25 művészt: a short list válogatásból a Ludwig Múzeumban nyílik kiállítás.

Az Esterházy Art Award kulturális jelentősége nem csupán a díj odaítélésében, hanem a kapcsolódó kiállításban is megnyilvánul. Méretének, központi szerepének és a jelölt művészek gondos kiválogatásának köszönhetően a fiatal magyar művészvilág mértékadó áttekintésének minősül. A 2009-ben alapított díj célja a kortárs képzőművészet és a nemzetközi párbeszéd támogatása.

Az egyenként 5000 euróval jutalmazott díjat kétévente minimum kettő, maximum három 45 év alatti magyar festőművésznek ítéli oda a független, nemzetközi szakmai zsűri. A pályázaton festészettel és festészettel határos technikákkal, valamint az ezekkel a technikákkal operáló térinstallációkkal lehetett indulni.

A 2021-es év díjazottjai: Rózsa Luca Sára, Tranker Kata és Ulbert Ádám.

A 2023-as Esterházy Art Award jelöltjei

Az Esterházy Art Award független szakmai zsűrije 18 művészt jelölt a díjra. A nyolcadik alkalommal meghirdetett pályázatra 262 művész jelentkezett. Pályázni festészettel és festészettel operáló térinstallációs munkákkal, illetve azok terveivel lehetett.

A beküldött pályázatokból a független, nemzetközi szakmai zsűri – Dr. Fabényi Julia, Dr. Ulrike Groos, Barbara Horvath, Dr. Ottrubay István, Rieder Gábor, Szegedy-Maszák Zsuzsanna és Vitus Weh – döntése alapján 18 pályázó jutott tovább a második fordulóba, és lett ezzel a díj jelöltje. 2023. december 15-től a zsűri által beválasztott pályaművekből kiállítás nyílik a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban.

A díjra jelölt művészek:

Bede Kincső, Bernáth Dániel, Birkás Mona, Ember Sára, Gallov Péter, Horváth Gideon, Király Gábor, Kis Róka Csaba, Kristóf Gábor, Lőrincz Áron, Mendreczky Karina és Kortmann-Járay Katalin, Oláh Norbert, Pap Gábor, Pintér Gábor, Süveges Rita, Tollas Erik, Trapp Dominika, Vékony Dorottya

 

Esterházy Art Award díjazottjai:

HORVÁTH Gideon, MENDRECZKY Karina és KORTMANN-JÁRAY Katalin valamint TRAPP Dominika.

Jótanács

Az ikOn artKomm levelek nem mindenben helyettesítik a postai meghívókat, de az ikOn használatával intézményenként átlagosan 4 havonta sprólható meg annyi papír, amennyi egy fa életét jelent(het)i.