esemény
TÁRLATVEZETÉS | Egy város meséje | Csáky Marianne | Budapest Galéria

megnyitó | 2023. december 8. 18:00

web | https://fb.me/e/1cbMPn6WJ

cím | Budapest Galéria

Térkép

2023. december 8-án 18 órakor Csáky Marianne és a kiállítás kurátora, Kollár Dalma Eszter tartanak tárlatvezetést az Egy város meséje kiállításon.

A tárlatvezetésre a kiállításra váltott belépőjegy érvényes.

/////////////////////////////////////

Egy városnak nincs saját meséje. A város meséje az emberek meséje: az ott lakók, az áthaladók, a továbbállók történeteinek összessége.

Csáky Marianne kiállítása – benne a legfrissebb műveivel – ezért az emberi viszonyokra, az ezeket kifejezni képes apró mozdulatokra, gesztusokra fókuszál, különösen akkor, amikor e helyzetek a történelem nagy horderejű eseményeitől körülölelve születnek meg. Ezt a mikro-makro viszonyt erősíti az alkotások időbelisége, azaz inkább időn kívülisége is. Csáky az egyéni és a kollektív emlékezet lenyomatait vizsgálva beépíti a művekbe a 20. századi történelem fotódokumentumait és saját, évtizedekkel korábbi munkáit is – teszi mindezt egy jövőbeli, elképzelt környezetbe helyezve. A fotó, a rajz, a plasztika és a videó eszközeivel egymás mellé kerülnek a hétköznapi élet és a modernkori történelem abszurditásba hajló pillanatai, amelyek egyaránt hordozzák a művész személyes tapasztalatait és a (nyugati) társadalom közös mementóit.

Csáky Marianne (1959, Budapest) elsősorban fotóalapú művek, videóanimációk, szobrok és objektek formájában foglalkozik olyan meghatározó témáival, mint a felmenőinktől örökölt, velünk élő narratívák, az egyes történelmi korok politikai rendszerei és a képekben rejlő valóság újraírhatósága. Hosszú ideig élt Kínában, de töltött rezidenciát Franciaországban, Németországban, az USA-ban és Dél Korában is. Brüsszelben és Budapesten él és alkot.

Kurátor: Kollár Dalma Eszter
Grafika: Pálhegyi Flóra
A kiállítás megtekinthető: 2023. 11. 14. – 2024. 01. 21.

Támogatók: NKA.
Az eseményen kép-, hang- és videófelvétel készül.

Jótanács

Az ikOn oldalain elhelyezett hirdetésekkel (bannerekkel) a kortárs képzőművészeti események nagyobb látogatottsága érdekében végzett munkát támogatja!

az ikOn médiaajánlata