esemény
LUDWIG LOUNGE - VIGYÁZAT, TÖRÉKENY | POPOVICS Viktória, Dabi-Farkas Rita, OTT Anna, TOMPA Andrea, HALÁSZ Rita, DOROZSMAI Gergő, SZALAI Anna, KACZIBA Andi | Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

megnyitó | 2023. november 25. 15:00

web | https://www.ludwigmuseum.hu/pr...

cím | Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum, Komor Marcell u. 1.

Térkép

A Ludwig Lounge eseményei ez alkalommal a Vigyázat, törékeny. Handle with Care című kiállításhoz kapcsolódnak. Kora délutántól a kreativitásé a főszerep: a Romani Design ékszerkészítő workshopján vehetnek részt az érdeklődők, majd ezt követően négy exkluzív programmal is készülünk: először kurátori tárlatvezetés keretében nézhetjük meg a Vigyázat, törékeny című tárlatot, aztán irodalmi kerekasztal beszélgetés következik Ott Annával, amit L.A. Suzi koncert követ és végül Kacziba Andi Crushing Destiny című performansza zárja az estét.

JEGYVÁSÁRLÁS

 

PROGRAMOK

13:00 – 15:00 | Romani Design kézműves ékszerkészítő workshop

A foglalkozás keretében a résztvevők környezettudatos módon, az upcycling elvei mentén készíthetik el saját ékszereiket és kiegészítőiket. A workshop többszörösen hulladékmentes: a felhasznált alapanyagok részben a Romani Design saját varrodájában végzett szabászati munkafolyamatokból megmaradt prémium alapanyagok, másrészt olyan, magas minőségű matériák, amelyek időtállóak, hosszú éveken át viselhetőek.

A workshop a Romani Design fenntarthatósági törekvéseinek, kultúrmissziós tevékenységeinek kiterjesztése, a fast fashion környezetkárosító folyamataival szembeni aktivista szerepvállalásként is értelmezhető. A kézműves foglalkozás keretében a résztvevők informális keretek között megismerkednek a tradicionális roma kulturális értékekkel, a cigányságban nagy hagyományokkal rendelkező Mária-kultusszal, a kortárs roma viseletek sajátosságaival és az autentikus cigány motívumokkal egyaránt.

A foglakozáson a professzionális eszközök, kéziszerszámok és kézi kisgépek használata mellett prémium minőségű Romani Design textíliák, printek, bőrök, üveggyöngyök és pántlikák, illetve galvanizált szerelvények, kellékek állnak a résztvevők rendelkezésére.

A programot 7 éves kortól ajánljuk! Résztvevők maximális létszáma: 30 fő                                                        A résztvevők számának nyomon követése érdekében, kérjük, az alábbi űrlapon jelezze, hány fővel kíván részt venni az eseményen. (A regisztráció csak a jegyvásárlással együtt érvényes)

REGISZTRÁLOK

 

15:00 – 16:00 | Kurátori tárlatvezetés – Dabi-Farkas Rita & Popovics Viktória

A többszintű – szociális, gazdasági, természeti, egészségügyi – válság időszakában a kiállítás arra keresi a választ, miként értelmezhető a gondoskodás sokrétű fogalma, és mi a művészet (és a múzeum) szerepe annak újragondolásában. A kurátor szó eredeti jelentését (curare = gondoz, ápol, gyógyít) szem előtt tartva mi jelentheti egy „gondoskodó” múzeum alappilléreit? Hogyan válhat egy művészeti intézmény társadalmi kérdésekre érzékenyebb, befogadóbb, nyitottabb, hozzáférhetőbb, közösségépítő hellyé? A kiállítás egy művészettörténész-kurátor, Popovics Viktória és egy múzeumpedagógus-művész, Dabi-Farkas Rita közös gondolkodásának kezdeti állomása, illetve (rész)eredménye, amely a társadalmat és a művészeti intézményrendszert egyaránt átható, egyre fokozódó „gondoskodói válságra” szeretne reagálni.

 

16:30 – 17:30 | Irodalmi kerekasztal-beszélgetés Tompa Andrea és Halász Rita íróval, moderál: Ott Anna

A gondoskodás mindannyiunk közös tapasztalata, mely a születés pillanatától a halálig meghatározza életünket. Mi ennek egy kis szeletét választottuk és meghívtuk Halász Rita és Tompa Andrea írót, hogy az anyaságról beszélgessenek Ott Annával, így az anya-gyermek kapcsolaton keresztül fogjuk megvizsgálni a gondoskodás aktusait és azok jelentéseit. De az anyaság a teremtésen kívül magában hordozza a veszteséget, a lemondást, az áldozatot is. És nem lehet anyákról beszélni anélkül, hogy ne beszélnénk a nőkről, akik tudatosan vagy akaratukon kívül gyermektelenek, akik bár nem szültek, mégis anyává váltak, vagy azokról, akik bár szültek, mégsem váltak anyává.

 

16:00 – 16:30 és 17:30 – 18:00 | L.A. Suzi koncert

Szalai Anna (Mambo Rumble, Csillagrablók, lil N) és Dorozsmai Gergő (The Moog, Csaknekedkislány, Gustave Tiger, Mayberian Sanskülotts, Felső Tízezer) duója 2021-ben alakult. Első EP-jükön füstös, kávéházi hangulatot idéző sanzonokat hallhattunk, frissen megjelent “L.A. Suzi”nagylemezükön a megszokottakat pörgős diszkózene egészíti ki. Az azóta szintén “L.A. Suzi”-ra keresztelt formáció szintipop dalokkal rázza fel a sanzonok okozta illetődöttséget.

 

18:00–18:30 | Crushing Destiny – Kacziba Andi performansza

Az Olaszországban élő művész a divat világában megélt és összegyűjtött tapasztalatai hatására társadalmi, politikai és gazdasági kérdésekre fókuszáló alkotásokat készít mindennapi élete intim perspektíváján keresztül, melyeket a kortárs női lét univerzális illúziója vezérel. A 2023-ban az 50. évébe lépő művész az erre az életkorra jellemző, biológiailag radikálisnak mondható változást a Crushing Destiny című performansszal dolgozta fel. Egy egészséges nő szervezete a termékeny életciklusa alatt, ami átlagosan az 50. életévvel zárul, körülbelül 500 megtermékenyítésre alkalmas petesejtet érlel meg. A korral előre haladva a petesejtek száma folyamatosan csökken, és a menstruáció végleges elmaradása maga a termékeny ciklus végét jelzi. „Performanszommal ennek a változásnak a megélését kívántam megosztani; a „biológiai óra” lejártát, a gyermektelenség végleges elfogadását. Egy 14,00 x 2,30 méteres fehér festővászonra 500 db előzőleg kifújt, majd arany festékkel megtöltött tojást helyezek el, melyek a petesejteket szimbolizálták. Elindítom a metronómot, melynek hipnotikus ritmusa az idő múlását jelzi, megtörve a csöndet, és egyesével eltaposom a tojásokat”
(A programelem támogatója a TOBE Gallery)

Az eseményen való részvétel csak programjeggyel vagy éves bérlettel lehetséges!

 

A program támogatója: Magyar Kultúráért Alapítvány

Jótanács

Az ikOn archívumában az összes 2000. januárja óta feltöltött esemény megtalálható.
archívum