esemény
ÁTFEDÉSEK – Pető István festményei | Pető István | Karinthy Szalon

kurátor | Máthé Andrea

megnyitó | 2023. szeptember 19. 18:00

a kiállítást megnyitja | Pető István, Kovács Krisztina, Szabó Noémi, Máthé Andrea

web | https://karinthyszalon.hu/atfe...

a kiállítás bezárása | 2023. október 13.

cím | Karinthy Szalon

Térkép

Szeretettel várunk minden érdeklődőt Pető István festő- és grafikusművész ÁTFEDÉSEK című kiállítására.

Megnyitó: 2023. október 19., kedd 18 óra
A kiállítás beszélgetéssel nyílik meg, melynek résztvevői:
Pető István festő- és grafikusművész
Kovács Krisztina művészettörténész, a Várfok Galéria művészeti vezetője
Szabó Noémi művészettörténész
A beszélgetést vezeti: Máthé Andrea művészetfilozófus, a kiállítás kurátora

A kiállítás megtekinthető: 2023. október 13-ig (minden hétköznap 11-18 óráig)

„«Je ne suis qu’un peintre-graveur. / Én csak egy festő-rézkarcoló vagyok.» – hangzik Pető István egyszerűnek tűnő ars poeticája. Azonban, ha jobban megvizsgáljuk e mondatot, nyilvánvalóvá válik, hogy önmaga identitását meghatározó állásfoglalása mély rétegeket tár fel személyiségéről és egész művészi világképéről. Ugyanis a „művész” titulust tudatosan megtagadja magától, nem kíván azonosulni, sem közös platformra helyezkedni a 21. századra többször és radikálisan megváltozott „művész” fogalommal." – jellemzi Szabó Noémi művészettörténész az alkotó Pető Istvánt.

A művész maga pedig így vall alkotói módszeréről: „A festményeim elkészítését egy piramis felépítéséhez szoktam hasonlítani. A piramis építéséhez kell építőanyag, kövek. Én színekkel és ecsetvonásokkal építkezem. Az első sor kövei képezik az alapot. A második sor lerakásait már az első sor meghatározza. Erre jön a harmadik réteg, és így tovább. A festés ugyanilyen. Az elsőt követő ecsetvonások már nem olyan szabadok, mert figyelembe kell venni, ami már ott van. Amikor az utolsó kő is felkerül a piramis tetejére, az építkezésnek vége. Én is egy utolsó ecsetvonással teszem teljessé a vásznat. A gond az, hogy sohasem tudhatjuk, hová kerül és milyen formát ölt ez az utolsó vonás, a piramissal ellentétben, ahol az utolsó kőnek megvan a helye, a festményen ez a hely mindig megtalálásra vár.”

A kiállítás címe a festményeken megjelenített rétegekre utal, amelyek hol nagyobb felületen, hol kalligráfiára utaló vonalakkal, írásnyomokkal jelzik egyenrangúságukat, de a rejtettség és megmutatkozás közti játékukat is. Az Átfedések című kiállítás Pető István főként lírai absztrakcióhoz közelálló, az elmúlt tíz évben készült festményeiből válogat – többek között nagyméretű műveit, pl. diptichonjait is bemutatja –, amelyek az 1984 óta a Párizs melletti Saint Denise-ben élő Pető István életművének kiemelkedő és lényeges részét alkotják.

Jótanács

Ha egy intézmény nevére kattint, akkor az ikOn megmutatja az intézmény adatait és azt, hogy milyen események lesznek ebben az intézményben.