esemény
LUDWIG LOUNGE | A CUKISÁG FAKTOR | RÉZ András, OTT Anna, SIMON Márton | Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

megnyitó | 2023. szeptember 23. 10:30

web | https://www.ludwigmuseum.hu/pr...

cím | Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum, Komor Marcell u. 1.

Térkép

A Ludwig Lounge eseményei ez alkalommal A cukiság faktor című kiállításhoz kapcsolódnak. Délelőtt a családoké a főszerep, ahol gyurmafestmények készülnek majd, délután Réz András esztéta rendhagyó tárlatvezetésén egyedi szemszögből ismerhetjük meg a cukiság esztétika mibenlétét, végül irodalmi programunkon a cukiság és a költészet kapcsolatát boncolgatjuk.

HELYSZÍN:
Kiállítótér, 1. emelet
JEGYEK

PROGRAMOK:

Gyúrható cukiság - interaktív tárlatvezetés és gyurmaworkshop családoknak
10:30 – 12:30 | Családi workshop

A két részből álló program során a résztvevők először egy interaktív tárlatvezetésen körül járják a „cukiság” fogalmát, és rácsodálkozhatnak arra, hogy a művészek milyen változatos módon jelenítik meg ezt a jelenséget és annak a kultúrára gyakorolt hatását. A program második felében a Gelitin művészcsoport alkotásaiból kiindulva mindenki saját gyurmafestményen jelenítheti meg legcukibb emlékeit és a kicsik mellett a felnőttek is szabadjára engedhetik gyermeki énjüket.
A programot vezeti: Hemrik László és Nagy Barbara
Maximális létszám: 20–25 fő
A családi programon való részvétel regisztrációhoz kötött. Kérjük pontosan jelöljék meg a résztvevők számát!
A regisztráció csak a programjeggyel együtt érvényes! Programjegy a helyszínen is váltható a programra. Részvételi díj: 3 000 Ft/2–4 fő részére.
REGISZTRÁLOK

 

Cukiság és elbarbulás

16.00 – 17.00 | Tárlatvezetés

Réz András esztéta exkluzív tárlatvezetésén a cukiságot egyedi nézőpontból vesszük szemügyre. Természetesen szó esik majd az idei nyár egyik elsöprő mozisikeréről, a Barbie-ról is.

Réz András elsősorban filmesztétaként ismert, de szenvedélyesen érdeklődik a giccs, a populáris kultúra, a művészet nehezen besorolható történései és természetesen a cukiság iránt. Írásaiban, előadásaiban is rendszeresen visszatér a kérdés: mi tekinthető művészetnek és hol húzódnak a határai? Ez alkalommal a Ludwig Múzeum A cukiság faktor című roppant érdekes kiállításán néhány vadonatúj kérdést is szeretne feltenni.

 

Létezik-e cukiság a költészetben?

17.00 – 18.00 | Irodalmi beszélgetés

Ott Anna ezen a délutánon Simon Márton költővel közösen térképezi fel, hogy a cukiság a kortárs költészetben is jelen van-e, és ha igen, vajon milyen hatással van ez a társadalomra. Az írás mellett Marci idén nyáron diplomázott japanológia szakon, így áttekintik majd a cukiság történetét is, aminek első jegyei Japánban az Edo korszak (17-19. század) idején jelentek meg először festményeken és nyomatokon. A személyes tapasztalatok mellett kitérnek majd a közösségi média, az emojik, a gifek és a reklámokban való jelenlétére is.

A program támogatója a Magyar Kultúráért Alapítvány.

Jótanács

Ha egy intézmény nevére kattint, akkor az ikOn megmutatja az intézmény adatait és azt, hogy milyen események lesznek ebben az intézményben.