esemény
Barcsay Jenő: A formák ritmusa | Barcsay Jenő | Ferenczy Múzeumi Centrum

kurátor | Iberhalt Zsuzsa

megnyitó | 2023. junius 24. 20:00

a kiállítást megnyitja | Hajdú László festőművész

web | https://www.facebook.com/feren...

a kiállítás bezárása | 2024. május 26.

cím | Kmetty Múzeum, Fő tér 21.

Térkép

Barcsay Jenő: A formák ritmusa
A megnyitó időpontja: 2023. június 24. szombat 20:00
Köszöntőt mond: Prosek Zoltán igazgató, Ferenczy Múzeumi Centrum
Megnyitja: Hajdú László festőművész
Zenei közreműködő: Ágoston Béla QRtet
Kurátor: Iberhalt Zsuzsa művészettörténész
A kiállítás 2023. június 25. – 2024. május 26-ig, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható.

Barcsay Jenő a XX. század egyik legmeghatározóbb magyar festőjének iskolateremtő életműve szervesen kötődik Szentendre városához. A klasszikus hagyományok és a modern művészeti törekvések mentén folyamatos festészeti kísérletezések határozták meg művészi látásmódjának alakulását. 1929-től a Szentendrei Festők Társaságának és a Művésztelepnek is tagja lett. A duna-parti kisváros távlati látványa, szűk utcái, hangulatos épületei szolgáltatták azokat a festészeti motívumokat, melyek felkutatására a művész a szentendrei macskaköveket rótta minduntalan, s melyek végigkísérték alkotói útján. Festészeti grafikai és murális alkotásai mellett, tanári munkásságával is maradandót alkotott.
Barcsay Jenő szinte képről képre kísérletezett a tér és a forma viszonyával, az arányok és a kép struktúrájával. A látvány precíz, aprólékos tanulmányozásával művészi témájának fókuszába egyre inkább Szentendre városképének igéző részletei kerültek. Olajképein a kontúrok által felépített konstrukciót felváltotta a színfoltokból és mértani formákból való képszerkesztés. A kiállításon végigbarangolhatunk a ritmikus szerkesztőelv, a drámai színhasználat és az egyre határozottabb absztrakció szintézisére törekvő életművön.

Jótanács

Ha az ikOn működésében bármilyen problémát észlel az ikOn 4.0-ra való átállás következtében, kérjük azonnal jelezze az ikon@ikon.hu e-mail címen!

A problémákat igyekszünk a legrövidebb idő alatt kijavítani.