esemény

A kiállítás egy Bulgáriában szokatlan tendenciába nyújt betekintést tizenkét, 1933 és 1989 között született bolgár művész alkotásait mutatva be. Bulgária azon kevés európai ország közé tartozik, amelynek nincs kialakult hagyománya a geometrikus művészet területén. Ezen kíván változtatni a nonsofia egyesület, amely 2010 óta kiállítások, szimpóziumok, nyilvános előadások, filmvetítések és gyerekeknek szóló workshopok szervezésével foglalkozik. E tevékenységek révén a nonsofia célja, hogy megszilárdítsa a helyi művészeti közösséget és elősegítse a bolgár geometrikus absztrakció nemzetközi megismertetését.

A csoport előtt 2018-ban új lehetőségek nyíltak. Az első export: bulgaria című tárlatot az Institut für Konstruktive Kunst und Konkrete Poesie (IKKP) – Kunsthaus Rehauban rendezték meg Eugen Gomringernek, a konkrét költészet neves képviselőjének meghívására. Ugyanebben az évben elindult egy párbeszéd a Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület (OSAS) elnökével, Maurer Dórával a bolgár geometrikus művészet bemutatásáról. Ennek eredményeként jött létre ez a kiállítás a Vasarely Múzeumban, amely sokat köszönhet a két egyesület közötti szoros barátságnak. Az OSAS és a nonsofia kapcsolata az orthogonal12: international forum for constructive art című, 2012-ben Szófiában megrendezett kiállításra nyúlik vissza.

A kiállításon festményeket, grafikákat és domborműveket tekinthetnek meg az érdeklődők.

Kiállítók:
Boyan Chakarov, Maria Chakarova, Adriana Czernin, Georgi Dimitrov, Petar Dochev, Georgi Georgiev, Kamen Kalev, Ivan Shumanov, Mina Stoyanova, Georgi Todorov, Georgi Yanakiev, Viktor Vlaesku

Kurátor: Georgi Dimitrov
Szervező: Benedek Barna

Jótanács

Az ikOn archívumában az összes 2000. januárja óta feltöltött esemény megtalálható.
archívum