esemény
Múzsák ● Musas ● Muses ● | José Guedes | SAXON Art Gallery

kurátor | Dárdai Zsuzsa

megnyitó | 2023. május 25. 19:00

a kiállítást megnyitja | Őexcellenciája Susan Kleebank, a Brazil Szövetségi Köztársaság Budapestre Akkreditált Nagykövete

web | http://www.saxonartgallery.com...

a kiállítás bezárása | 2023. julius 16.

cím | SAXON Art Gallery - 1063 Budapest, Szív utca 36.

Térkép

Múzsák ● JOSÉ GUEDES brazil képzőművész kiállítása


A művészettörténet visszatérő téma José Guedes művészeti munkásságában, különösen az utóbbi években. Kisajátításai/appropriációi szabadok, összetettek, keverik a tisztelgést és a megkérdőjelezést. A Saxon Art Galériában most látható „Múzsák” című kiállítás ennek a vizsgálódásnak három szálát mutatja be; három konstruktív/geometrikus sorozatot, amelyeket különböző természetű és univerzumú művészek ihlettek.
A „Stella-sorozatban” a művek akrilfestékkel festett vágott ACM (alumínium) anyagból épülnek fel.
A kompozíciók Frank Stella amerikai művész művei kontúrjainak szuperpozíciójából indulnak ki, s 
az eredetiek tartalmának megszüntetésével e festmények nyilvánvaló hasonlóságot mutatnak a Madi mozgalom művészeinek alkotásaival. A MADI Latin-Amerika egyik fő hozzájárulása az egyetemes művészethez, hatása Guedes művészi pályafutásának különböző szakaszaiban is könnyen nyomon követhető. Akár
közvetlen utalásokkal, akár a „brazil neokonkrétizmus” révén, amely számos (egyesek által elfogadott, mások által tagadott) rokonságot tart fenn a Madival.
A „Klee” című művében Guedes szabad és karteziánus dekonstrukciós rekonstrukciót készített alumínium és akrilfesték felhasználásával a svájci művész, Paul Klee 1938-as „Harmonizált régió” című művéből, amellyel a chicagói Art Institute-ban tett látogatása során találkozott. Ez a sorozat hordozza az eredeti finom kapcsolatot a forma és a kromatikus paletta között, de különböző pozícióba forgatva őket, újabb variációk születnek.
A „Homage to the Circle” (közvetlen utalás Josef Albers „Homage to the Square” című művére) művében  Guedes mozgalmas kompozíciókat hoz létre, színes köröket helyez egymásra egy monokróm alapon, amely szintén kör alakú. A kompozíciókban használt egyes elemek színeit digitális eszközökkel olyan nagy mesterek festményeiről szedi le, mint Miró, Marden, Diebenkorn, Matisse, Morandi, Mondrian és akrilfestékkel vászonra reprodukálja azokat. Minden mű címként hozza a felhasznált színek forrását.
A „Múzsák” egy példátlan kiállítás, a három sorozat hivatalos premierje, amely a művésznek a művészettörténet termékeny területére tett kirándulásai szintézisét mutatja be.

 

https://www.facebook.com/saxonartgallery
http://mobilemadimuseum.hu

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.