esemény
UTÓEMLÉKEZET – kerekasztal beszélgetés a Művészet a soá után c. kiállításban | SUGÁR János, PRŐHLE Gergely, RÓZSA T. Endre, KURDI Imre, KÉSZMAN József | Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

megnyitó | 2023. junius 9. 17:00

web | https://www.ludwigmuseum.hu/pr...

cím | Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum, Komor Marcell u. 1.

Térkép

A Ludwig Múzeum kerekasztal beszélgetést szervez Boris Lurie – Wolf Vostell. Művészet a soá után c. kiállításban.
A holokauszt olyan törés, amely újraírta a kultúráról, a történelemről, az emberről korábban gondoltakat. A történtek után a nyelvnek és a művészetnek is a súlyos elapadás és hanyatlás állapotában kell megjelenítenie az elmondhatatlant. Vajon hallgassunk mindarról, amiről nem lehet beszélni (Wittgenstein, Adorno), avagy nem tehetünk mást, mint egyszerre több szájjal is beszélünk róla.

RÉSZTVEVŐK
● Sugár János képzőművész, MKE Intermédia tanszékvezető
● Prőhle Gergely volt nagykövet, a Habsburg Otto Alapítvány igazgatója, az Evangélikus Egyház világi vezetője
● Kurdi Imre irodalomtörténész, műfordító
● Készman József művészettörténész, kurátor

A beszélgetést vezeti: Rózsa T. Endre művészeti író, szerkesztő

A Művészet a soá után c. kiállítás alkotói, Boris Lurie (1924–2008) és Wolf Vostell (1932–1998) műfaji határokat átlépő, társadalomkritikus művei az ötvenes évek végétől radikálisan közelítettek a holokauszt témájához. Egy olyan időszakban, amikor a társadalom többsége igyekezett minél hamarabb túllépni a háború emlékén és a németek felelősségén, a két művész olyan formanyelvet kísérletezett ki, amely szembesítette közönségét ezzel a fájdalmas témával - sajátosan értelmezve, és görbe tükröt tartva a jólétben élő, feltörekvő társadalom veszélyes téveszméjének, amelynek – az ő szemszögükből – a művészet is alárendelődött.


A kerekasztal beszélgetésen való részvétel ingyenes, ám regisztrációhoz kötött. 

REGISZTRÁLOK

A kiállítás támogatói a Boris Lurie Foundation és a Wolf Vostell Estate. 

Jótanács

Ha egy intézmény nevére kattint, akkor az ikOn megmutatja az intézmény adatait és azt, hogy milyen események lesznek ebben az intézményben.