esemény
Kilátás | Hajnal Gabriella | The Space

kurátor | Boros Lilla

megnyitó | 2022. junius 2. 18:00

web | https://www.thespace.hu/hu/kia...

a kiállítás bezárása | 2023. julius 1.

cím | 1015 Budapest, Hattyú utca 16. fszt 4. (53.-as csengő)

Térkép

Hajnal Gabriella több mint fél évszázada aktív művész. Művészete feldolgozza a huszadik és huszonegyedik század történelmi élményeit, alkotásaiban keveredik a hagyomány, történelem, vallástörténet, kultúrtörténet és modernizmus.
A Kilátás című kiállítás egyrészt betekintést nyújt Hajnal Gabriella vörös-kék műveinek gazdagságába, másrészt lehetőséget teremt a művész rég nem látott műveinek újbóli felfedezésére azok számára, akik hiányolták a művész megjelenését az utóbbi években és megismerésére azok számára, akiknek nem volt még lehetősége megismerni gazdag életművét.
Hajnal Gabriella vörös-kék alkotásai nem egy korszakot fednek le a művész életében, nem egy témára vagy stílusra épülnek, hanem megmutatják az alkotói sokszínűséget. Ami közös az a kifejezőeszköz, a vörös-kék színek használata. A színárnyalatok kontrasztja ad erőt és emeli ki az alkotások tematikáját és formavilágát. Hajnal munkáin a két szín korlátozott számú árnyalatának használata meghatározza a megjelenő formákat, ám ezzel az alkotások expresszív, az ellentétekre épülő drámai hatást tesznek és előtérbe kerül a műtárgyak mögötti gondolat és üzenet. Ahogy a művész megfogalmazta: “Művészi hitvallásom nincs. Vannak műveim, amelyek mások, mint a többiekéi. – Úgy gondolom, ez már valami. Van határozott véleményem az élet számos jelenségéről.” A kiállított képek érzékeltetik a művész határozott és a színek és formák játékával, korlátozásával és ütköztetésével kifejezett véleményét az emberi létről és természetről.
Hajnal Gabriella minden munkája egy külön világot tár elénk, amelyben dúlnak a színek és formák és az anyag közötti energiák és kontrasztok, ám minden kép önmagában hordozza az ellentétek egyensúlyát és harmóniáját.

A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.