esemény
Műkincsvadászok | ARTmozi.galéria | George Clooney | Hegyvidék Galéria

megnyitó | 2023. április 18. 18:00

web | https://hegyvidekgaleria.jegy....

cím | Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

Térkép

Minden idők legnagyobb műkincsrablása
Filmvetítés és művészettörténeti előadás

A háborúk sokszor nemcsak a területszerzés eszközei, mindig voltak kulturális céljaik is, a legyőzött fél identitásának megsemmisítése kultúrájának elrablása által. A Hegyvidék Galéria két részes programsorozata a II. világháború alatt a német nemzetszocialista vezérek által elkövetett műkincsrablásokkal, illetve az ellopott műkincsek felkutatásának és visszaszerzésének kalandos útjával foglalkozik. Elsőként a Robert M. Edsel nagysikerű könyvéből készült „Műkincsvadászok” című filmet vetítjük le, mely erről a heroikus küzdelemről szól, bemutatva azokat a szereplőket, akik visszaszerezték az utókor számára az európai művészet legértékesebb alkotásait. A filmvetítést követő héten dr. Kovács Ágnes művészettörténész tart előadást, akinek 2018-ban „A hajlított kalap” címmel jelent meg könyve a témában, kiegészülve a magyar műkincsek – közöttük a magyar királyi korona, az úgynevezett ezüstvonat történetével, amelyeknek elhurcolásáért viszont a Szálasi kormány volt a felelős.

ARTmozi.galéria
Műkincsvadászok (The Monuments Men)
amerikai-német filmdráma | 119 perc | 2014

Rendezte: George Clooney

A II. világháború egyben a világ legnagyobb, legszervezettebb műkincsrablásának a története is. A németek figyelme mindenre kiterjedt, és a meghódított országok gazdagságát is akarták. De ahol rablók vannak, ott zsaruk is kerülnek. Európa még lángokban állt, amikor Roosevelt elnök kiadta a parancsot, hogy küldjenek egy különleges egységet a Birodalomba. A feladatuk: a frontvonalak mögött ragadt műtárgyak visszaszerzése és biztonságos helyre juttatása. És megalakul minden idők legkülönösebb kommandója: hét múzeumigazgató, művészettörténész és kurátor fegyvert és felszerelést kap, hogy ellenséges területen járjon túl a nácik eszén, csempéssze nyugatra, amit bír, és ha lehet, maradjon életben.

12 éven aluliaknak nem ajánlott!

Időpont: 2023. április 18. (kedd) 18:00

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

Részvételi díj: 800 Ft, hegyvidéki lakosoknak: 200 Ft

Jegyek kaphatók a https://hegyvidekgaleria.jegy.hu/ oldalon, valamint a Hegyvidék Galériában. Az eseményre érkezéskor a lakcímkártya felmutatása kötelező!

Kép // © 2014 Columbia Pictures Industries, Inc. and Twentieth Century Fox Film Corporation. All rights reserved.

Jótanács

Ha egy intézmény nevére kattint, akkor az ikOn megmutatja az intézmény adatait és azt, hogy milyen események lesznek ebben az intézményben.