esemény
Forradalmi Ifjúsági Napok (FIN) – a Kádár-korszak ideológiai kiüresedése. Beszélgetés és filmvetítés. | - | Centrális Galéria

megnyitó | 2023. április 12. 19:00

web | https://www.osaarchivum.org/hu...

cím | Centrális Galéria / Blinken OSA Archivum

Térkép

PETŐFI-PROGRAMOK A BLINKEN OSA ARCHIVUMBAN

2023. március 22-én nyílt meg a Blinken OSA Archivumban a Petőfi születésének 200. évfordulójára rendezett, PETŐFI MINDEN IDŐBEN: A Petőfi-kultusz politikai változásai 1942 és 1956 között című kiállítás.

Az Archivum március közepétől május végéig tartó, PETŐFI DÉLIBÁBOK című programsorozata nem Petőfi életéről és művészetéről, hanem Petőfi emlékezetének történetéről, annak különböző aspektusairól szól. 176 éve kergetjük Petőfi délibábját. A filmvetítésekkel, színházi előadásokkal, felolvasásokkal és beszélgetésekkel tarkított eseménysorozat ennek a történetébe kínál betekintést.

Április 12. (szerda) 19 óra - Forradalmi Ifjúsági Napok (FIN) – a Kádár-korszak ideológiai kiüresedése. Beszélgetés és filmvetítés.


Regisztráció

A Forradalmi Ifjúsági Napok elnevezésű ünnepségsorozat, amelyre először 1967-ben került sor a KISZ (Kommunista Ifjúsági Szövetég) szervezésében, a fiatalságot célozva hamis, álforradalmi rituálék keretében próbálta összekapcsolni, egy történeti láncolatba foglalni 1848. március 15., 1919. március 21. (a Magyar Tanácsköztársaság létrejötte) és 1945. április 4. (a felszabadulás amúgy fiktív napja) emlékezetét. A fő cél természetesen az volt, hogy március 15. emlékezetét a Kádár-rezsim eredetmítoszának két emblematikus eseményével összemossák. A beszélgetés folyamán levetítjük Gárdos Péter filmrendezőnek a FIN-ről szóló 1974-es dokumentumfilmjét. 

A beszélgetés résztvevői: Apor Péter és Sudár Orsolya történészek

Moderátor: Mink András

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.