esemény
KÜLDETÉS TELJESÍTVE: BELANCIEGE | Hito Steyerl, Giorgi Gago Gagoshidze, Miloš Trakilović | Trafó Galéria

megnyitó | 2023. március 3. 19:00

web | http://trafo.hu/trafo_galeria/...

a kiállítás bezárása | 2023. május 7.

cím | Trafó Galéria

Térkép

"Tank egy talapzaton. Füst száll fel a motorból. Egy szovjet harckocsit – a Joszif Sztálinról elnevezett IS-3-ast – oroszbarát szeparatisták egy csoportja a kelet-ukrajnai Konsztantyinovkában újra használatba vette. A tankot levezették egy második világháborús emlékmű talapzatáról, és egyenesen háborúba indultak vele. Egy helyi polgárőr így számolt be az esetről: »a tankkal megtámadtak egy ellenőrzőpontot Uljanovkában, a Krasznoarmejszki járásban, aminek következtében ukrán részről hárman meghaltak és hárman megsebesültek, a mi oldalunkat nem érte veszteség«.
Azt gondolhatnánk, hogy miután egy harckocsi emlékművé válik, aktív történelmi szerepe is megszűnik. De ez a talapzat csak ideiglenes tárolóként szolgált, ahonnan a tankot közvetlenül harcba lehetett vezetni. Úgy tűnik, a múzeumba – vagy akár magába a történelembe – vezető út nem egyirányú." – írja Hito Steyerl 2016-ban az e-flux journalban megjelent esszéjében1, melyben egyebek mellett a múzeumok és más művészeti intézmények szerepét vizsgálja egy olyan korban, amit a világméretű polgárháború, a növekvő egyenlőtlenségek és a digitális technológia határoznak meg. „Az elrabolt tank példája a történelem inváziója a hiperkortárson.” – írja ugyanitt.

A Trafó Galériában látható KÜLDETÉS TELJESÍTVE: BELANCIEGE című mű a történelem hasonló „invázióira” és azok ciklikus voltára mutat rá, és olyan példákat emel ki, melyek a berlini fal leomlását követő gazdasági és politikai átrendeződések folyamatait fel- és kihasználva; trendelemzésekkel, adathalászattal, mesterséges intelligenciával, és célzott hirdetésekkel felfegyverkezve veszik célba hiperkortárs világunkat.

A videó-installáció Giorgi Gago Gagoshidze, Hito Steyerl és Miloš Trakilović közös alkotása, amely 2019-ben az n.b.k. – Neuer Berliner Kunstvereinben bemutatott közös performansz-előadásukon alapul. Az előadás – szinte napra pontosan 30 évvel a berlini fal leomlása után – az 1989 utáni átalakulásokra, a volt szovjet területek politikai átrendeződéseire, a kultúra és a populizmus közötti összefüggésekre reflektált, valamint tágabb összefüggéseiben vizsgálta a volt keleti blokk "privatizációja" során kialakuló oligarcha-kapitalista kultúra mechanizmusait.

A politikáról, a kultúráról és a populizmusról szóló reflexiók középpontjában a Balenciaga luxusmárka áll, melyen keresztül a divat, a trendek, a közösségi média és olyan politikai folyamatok közötti összefüggések bomlanak ki, mint az alt-right mozgalmak sikere, a Donald Trump győzelmét is lehetővé tevő amerikai elnökválasztások manipulálása, vagy a populista és neoliberális politika térnyerése a volt keleti blokk országaiban.

Szalai Borbála

 

A kiállítás a Trafó Galéria és a budapesti Goethe-Institut együttműködésében valósul meg.

A kiállításra a belépés ingyenes.
Nyitvatartás: szerdától - szombatig 16-19h, nagytermi előadásnapokon 16-22h, vasárnap: 10 -14h

Támogatók: Goethe-Institut Budapest, rentiT, Káli Kövek


1 Hito Steyerl: A Tank on a Pedestal: Museums in an Age of Planetary Civil War. In: e-flux journal, issue #70. 2016 Február; https://www.e-flux.com/journal/70/60543/a-tank-on-a-pedestal-museums-in-an-age-of-planetary-civil-war/

Képkredit: Giorgi Gago Gagoshidze, Hito Steyerl, Miloš Trakilović: MISSION ACCOMPLISHED: BELANCIEGE, 2019 (3 csatornás HD videó, environment, 47’23”) A művészek, az Andrew Kreps Gallery, New York és az Esther Schipper, Berlin/Paris/Seoul jóvoltából. © VG Bild-Kunst, Bonn 2023 © A művészek

További infó: https://trafo.hu/trafo_galeria/hitosteyerl

Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával!
Az ikOn weboldalán kilistázhatja a mai/holnapi/holnaputáni eseményeket!