esemény
KÉPES BESZÉD – KORTÁRSAK A MAGYAR FOTÓMŰVÉSZETBEN – BESZÉLGETÉSSOROZAT 2023.02.07. 18.00 | Biró Dávid, Bilak Krystyna | Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház

megnyitó | 2023. február 7. 18:00

web | https://www.maimano.hu/program...

cím | 1065 Budapest, Nagymező utca 20.

Térkép

A 2022 novemberétől minden hónapban megrendezésre kerülő beszélgetéssorozaton 2-2 fiatal alkotó portréján keresztül vizsgáljuk a kortárs magyar fotográfia különböző aspektusait.

A fotográfusok megszállottsága mellett felvillantjuk a szokatlan formátumok, az eltérő alkotói módszerek vagy az ábrázolt műfajok széles skáláját is.

A beszélgetéssorozattal célunk a kortárs fotográfia fejlődésének és művészeti hatásainak bemutatása, amely az idei év folyamán egy csoportos kiállítás formájában teljesül ki, a kortárs magyar fotóművészet témáit, technikai kísérleteit, műfaji sajátosságait, valamint a médium határátlépéseit vizsgálva.

Meghívott alkotók: Bilak Krystyna és Biró Dávid

Téma: Látás és láttatás

Az ember és a technológia összeolvadása egyenes vonalú egyenletes mozgással alakítja át identitásunkat. A nap nagy részében avatárok vagyunk, de ha éppen nem vagyunk az online térben, a nyilvános terek digitális protézisei vizsgálják vásárlási szokásainkat, érzelmeinket, szemünk mozgását. A gépek forradalma valóban elkezdődött. Különböző kreált identitásaink önként hajtanak fejet az applikációk felhasználói feltételei előtt, türelmetlenül nyomunk rá a cookies-okkal kapcsolatos tájékoztató ablakok accept gombjára, fotókat szerkesztünk, filtereket használunk, hamis valóságot mutatunk. Mindez önmagunk és a valóság érzékelését is megváltoztatja. Az online és az offline oda-vissza hat egymásra, hogy sokszor az online sokkal valóságosabbnak hasson, mint a valóság maga.

Az arc az online tömegkommunikáció egyik legnépszerűbb médiuma. Az arc ma egyre kevésbé a sajátunk, az arcfelismerő rendszerek, a face filterek, valamint a deep fake szoftverek egy megsokszorozható, konstruálható felületté alakították arcunkat, amely identitásunk legmegbízhatóbb elemének számított a 2014 előtti időkben.

Biró Dávid és Bilak Krystyna kortárs vizuális kultúránk képekkel kapcsolatos téziseit vizsgálják erősen konceptuális alapokra helyezett fotográfiai tevékenységük során, melyben a látással, az érzékeléssel, a befogadással, a felismeréssel kapcsolatos kérdéseket keresik és kutatják. Munkáikban több digitálisnak tűnő vizuális megoldás is feltűnik, amelyeket manuális eszközökkel, manipuláció nélkül építenek meg, éppen a valóság és a virtualitás megkülönböztetésének lehetőségét vizsgálandó. 

Bilak Krystyna kiindulópontja a képek megértésére, és azok irányított olvasására tett kísérlet, a néző médiumhoz való viszonyának vizsgálata. A fotográfust az érdekli, hogy milyen képek ragadják meg a figyelmünket jelenünk képáradatában és a scrollozás kíméletlen szelekciós folyamatában. Célja, hogy a nézőt hosszabb ideig tartsa a képek előtt, hogy azok visszafejtésére késztesse, és ezáltal egy lassabb olvasatra és játékos megértésre invitálja.

Bilak Krystyna (1993) 2017-ben szerzett alapfokú (BA) diplomát a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kar Fotográfia szakán, majd 2019-ben mesterdiplomát a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Fotográfia MA képzésén. Budapesten él és dolgozik. Tagja a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának és a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesületnek. 2017-ben elnyerte a Magyar Fotóművészek Szövetsége ösztöndíját, valamint 2019-ben a Capa Portfolio Review nemzetközi kurátorokból álló zsűrijének fődíját. 2020-ban Pécsi József fotóművészeti Ösztöndíjban részesült, 2021-ben pedig az Esterhazy Art Award shortlistese volt, valamint korábbi tevékenységei során magyar és nemzet­közi kiállításokon szerepelt.

Biró Dávid munkásságát a technológia iránti érdeklődés, és annak kritikus vizsgálata jellemzi. Célja, hogy művein keresztül feltérképezze a mindennapjainkat meghatározó technológiai környezetet, majd a különböző jelenségek vizsgálata során leplezze le ezek társadalmi és politikai hatásait.

Biró Dávid (1992) Budapesten él és dolgozik. A hazai fotográfusok új generációjának képviselője. Munkái rendszeresen szerepelnek a magyar és nemzetközi színtér művészeti fesztiváljain és kiállítótereiben, mint például a Ludwig Múzeumban, a MODEM-ben, a Q Contemporaryben, a Capa Központban és a Mai Manó Házban. Biró a Kaposvári Egyetemen és a MOME-n szerzett diplomát. Korábban a Trapéz Galéria képviselte. 2018-ban a holland ING Unseen Talent Award finalistája volt, 2022-ben elnyerte a MODEM-díjat, 2021 és 2022-ben Pécsi József alkotói ösztöndíjban részesült, jelenleg a MOME fotográfia szak mesterképzésén óraadó.

A korlátozott férőhely miatt az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a programra az adam.jeneses@maimano.hu e-mail címen lehet, a tárgy rovatba kérjük beírni: Képes Beszéd – Február 7.
A résztvevők száma maximum harminc fő. Az eseményen a regisztrált látogatók a kiállításra szóló, aznap váltott kedvezményes vagy teljes árú (diák, nyugdíjas vagy felnőtt) belépőjeggyel vehetnek részt.

Jótanács

Ha az ikOn működésében bármilyen problémát észlel az ikOn 4.0-ra való átállás következtében, kérjük azonnal jelezze az ikon@ikon.hu e-mail címen!

A problémákat igyekszünk a legrövidebb idő alatt kijavítani.