esemény
What Time is Now? _ rajzok és objektek / drawings and objects | Svätopluk Mikyta | Glassyard Galéria

megnyitó | 2022. december 8. 19:00

a kiállítás bezárása | 2023. február 10.

Svätopluk Mikyta legjellemzőbb alkotói attitűdje, hogy bináris struktúrák távoli pólusai között közvetít, mint pl. a lokális / globális, privát / nyilvános, ábrázoló / absztrakt, múlt / jelen és sok más kettősség, így alkotja meg sajátos látásmódját, amely mélyen gyökerezik a közép-kelet-európai társadalmi-kulturális valóságban. A néhány éve befejezett, nagy sikerű "Re-drawing" sorozatában a politikai hatalmi reprezentáció vizuális fenomenológiáját, a különböző történelmi korszakok olykor antagonisztikus ideológiai narratíváinak ikonográfiáját vizsgálta és ütköztette a forradalmi avantgárd művészet vizuális kódjaival.
 
Az utóbbi években Svätopluk Mikyta rajzokat, grafikákat készít, kerámiával és más hagyományos technikákkal foglalkozik – pl. a hires cseh üvegfúvó üzemek munkásaival együtt kísérletezik –, a hegyi erdőkben és a városi környezetben gyűjt természeti képződményeket és talált tárgyakat, amelyeket öszetett tárgyegyüttesekké kapcsol össze. A rendszeres hegyi túrák során összeszedett és felhalmozott szerves anyagokat a civilizációs hulladékok törmelékeivel ütközteti sűrű asszociációs hálókat szőve az olykor poetikus, olykor bizarr vagy banális anyagtársításai köré. Kisajátítja a természet formáit, radikális kontextusokat hoz létre kifinomult kézműves technikákkal, hogy megkonstruálja egy élhetőbb, fenntarthatóbb és a természettel harmonikusabb viszonyban álló létmód vízióját.  
 
Svätopluk Mikyta (1973) képzőművész, művészeti tevékenysége mellett a selmecbányai Banská Stanica Contemporary nevű residency- és grafikai műteremprogram társalapítója. Egy kis szlovákiai faluban él és a városban dolgozik. 2011 óta vezeti a brünói Műszaki Egyetem Képzőművészeti Karának rajz- és grafikai stúdióját. 2003-ban az Oskar Čepan-díj szűkített listájára került, 2008-ban pedig elnyerte a fiatal szlovák művészek legjelentősebb díját. 2011-ben az osztrák  Strabag nemzetközi művészeti díjának nyertese lett.
 
Svätopluk Mikyta alkotásai közgyűjteményekben: Art Institute of Chicago (USA), MUDAM Luxembourg (L), Strabag Kunstsammlung, Vienna (A), Museum of Applied Arts, Prague (CZ), Slovak National Gallery, Bratislava; Bratislava City Gallery; Central Slovakian Gallery; Banská Bystrica Nitrianska Gallery, Nitra (SK), továbbá németországi, svájci, cseh, osztrák, szlovák  és magyar magángyűjteményekben találhatók meg.
 
Jótanács

Az ikOn adatbázisába feltöltött események az artRoll oldalakon azonnal láthatóvá válnak.