esemény
What Time is Now? _ rajzok és objektek / drawings and objects | Svätopluk Mikyta | Glassyard Galéria

megnyitó | 2022. december 8. 19:00

a kiállítás bezárása | 2023. február 10.

Svätopluk Mikyta legjellemzőbb alkotói attitűdje, hogy bináris struktúrák távoli pólusai között közvetít, mint pl. a lokális / globális, privát / nyilvános, ábrázoló / absztrakt, múlt / jelen és sok más kettősség, így alkotja meg sajátos látásmódját, amely mélyen gyökerezik a közép-kelet-európai társadalmi-kulturális valóságban. A néhány éve befejezett, nagy sikerű "Re-drawing" sorozatában a politikai hatalmi reprezentáció vizuális fenomenológiáját, a különböző történelmi korszakok olykor antagonisztikus ideológiai narratíváinak ikonográfiáját vizsgálta és ütköztette a forradalmi avantgárd művészet vizuális kódjaival.
 
Az utóbbi években Svätopluk Mikyta rajzokat, grafikákat készít, kerámiával és más hagyományos technikákkal foglalkozik – pl. a hires cseh üvegfúvó üzemek munkásaival együtt kísérletezik –, a hegyi erdőkben és a városi környezetben gyűjt természeti képződményeket és talált tárgyakat, amelyeket öszetett tárgyegyüttesekké kapcsol össze. A rendszeres hegyi túrák során összeszedett és felhalmozott szerves anyagokat a civilizációs hulladékok törmelékeivel ütközteti sűrű asszociációs hálókat szőve az olykor poetikus, olykor bizarr vagy banális anyagtársításai köré. Kisajátítja a természet formáit, radikális kontextusokat hoz létre kifinomult kézműves technikákkal, hogy megkonstruálja egy élhetőbb, fenntarthatóbb és a természettel harmonikusabb viszonyban álló létmód vízióját.  
 
Svätopluk Mikyta (1973) képzőművész, művészeti tevékenysége mellett a selmecbányai Banská Stanica Contemporary nevű residency- és grafikai műteremprogram társalapítója. Egy kis szlovákiai faluban él és a városban dolgozik. 2011 óta vezeti a brünói Műszaki Egyetem Képzőművészeti Karának rajz- és grafikai stúdióját. 2003-ban az Oskar Čepan-díj szűkített listájára került, 2008-ban pedig elnyerte a fiatal szlovák művészek legjelentősebb díját. 2011-ben az osztrák  Strabag nemzetközi művészeti díjának nyertese lett.
 
Svätopluk Mikyta alkotásai közgyűjteményekben: Art Institute of Chicago (USA), MUDAM Luxembourg (L), Strabag Kunstsammlung, Vienna (A), Museum of Applied Arts, Prague (CZ), Slovak National Gallery, Bratislava; Bratislava City Gallery; Central Slovakian Gallery; Banská Bystrica Nitrianska Gallery, Nitra (SK), továbbá németországi, svájci, cseh, osztrák, szlovák  és magyar magángyűjteményekben találhatók meg.
 
Jótanács

Ha egy intézmény nevére kattint, akkor az ikOn megmutatja az intézmény adatait és azt, hogy milyen események lesznek ebben az intézményben.