esemény
Lilith Öröksége: Woman Flat | Fajgerné Dudás Andrea Júlia, Oláh Orsolya | Easttopics

megnyitó | 2022. november 8. 18:00

a kiállítást megnyitja | Tatai Erzsébet művészettörténész

a kiállítás bezárása | 2023. január 14.

Az Easttopics örömmel mutatja be a Lilith Öröksége művészcsoport (Fajgerné Dudás Andrea Júlia és Oláh Orsolya) legújabb kiállítását Woman Flat címmel.
A Woman Flat a csoport 10 éves fennállásának, valamint Judy Chicago amerikai feminista művész kultikussá vált Womanhouse (1972) című feminista installációból és performanszból álló kiállításának 50. évfordulója alkalmából jött létre.
A Lilith Öröksége számára Judy Chicago, illetve Miriam Schapiro kanadai feminista művész eszmeisége kiemelten fontos. Erre az örökségre reflektálva és építve készültek az Easttopics tereibe azok a helyspecifikus installációk, amelyek a legintimebb helyet, az otthont állítják középpontba.
A női egyenjogúságot szokatlan módon megközelítő kiállításban a látogató a közös terekből haladhat a bensőségesebbig, mintegy szimbolikus utat bejárva az aktuálpolitikai és társadalmi ügyként kezelt, nők életét, státuszát meghatározó kérdésektől a magánügyig, intimszféráig.
Bár 2022-ben, mások az égetően fontos kihívások a nők életében és társadalmi konvenciók tekintetében, mint 50 éve ezelőtt, a kiállítás tematikájának aktualitása és a nőművészek gondolatébresztő aktivizmusa is legitim, szükségszerű. Az aktuálpolitika és a gender kérdések viszonya a mai napig megoldatlan, így elengedhetetlenné vált mind az összetartó közös munka, mind a párbeszéd, hogy a szakadék ne mélyüljön.
Jótanács

Ha egy időpontra kattint, akkor az ikOn megmutatja, hogy erre a napra milyen eseményeket regisztráltak.