esemény
Yorgos Tzortzoglou: Hommage - message à Kurtág György | Megnyitó | Yorgos Tzortzoglou | Ferenczy Múzeumi Centrum

kurátor | Prosek Zoltán

megnyitó | 2022. szeptember 24. 19:00

a kiállítást megnyitja | Prosek Zoltán múzeumigazgató

web | http://muzeumicentrum.hu

a kiállítás bezárása | 2022. október 30.

cím | IKON - Szentendrei Képtár, Szentendre, Fő tér 2-5.

Térkép

Yorgos Tzortzoglou: Hommage - message à Kurtág György
A megnyitó időpontja: 2022. szeptember 24. szombat 19.00 óra
A vendégeket üdvözli: Prosek Zoltán múzeumigazgató
Közreműködik: Rajk Judit énekművész, Zétényi Tamás csellóművész és AMADINDA Ütőegyüttes
A kiállítás 2022.09.25-től 2022.11.20-ig csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható.
Kurátor: Prosek Zoltán
A megnyitón Rajk Judit énekművész és Zétényi Tamás csellóművész előadásában részletek hangzanak el Kurtág György Jelek, játékok, üzenetek, valamint a Tandori Dezső szövegeire írt AB-Játékok énekhangra című sorozataiból, majd az AMADINDA Ütőegyüttes ad koncertet.
Yorgos összetett személyisége a szentendrei művészetnek – fest, fotózik, mindemellett a Vízöntő, Kolinda, Gépfolklór, Barbaro, most pedig a Balkán Fanatik meghatározó tagja.
Yorgosz mondhatnánk kissé patetikusan, lényegében a beavatott odüsszeuszi ember, aki a technikai csábítás szirénjei közt hajózott ki a kreativitás tengerére. A zene/képi lejegyzés konvenciói régóta lehetővé teszik tér-zene-(meg)tapasztalás kvázi poétikai lehetőségeinek kiaknázását: ez hagyományosan is megtörténhet, mégpedig a notáción, a konvencionális jelrendszeren belül.
A kvázi notáció(szerű)megközelítést és a zenei grafikát mert nem hagyhatjuk figyelmen kívül a zene keletkezését és fejlődését, az emberi beszéd, festőigesztus stb. és írás kialakulását, mint az emberi gondolatok közvetítésére, maradandó megőrzésére irányuló törekvést.
Kurtág és Yorgos együtt harmonikusan hajózik ezen a kiállításon.
* * *
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
* * *
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

Jótanács

Az ikOn artKomm levelek nem mindenben helyettesítik a postai meghívókat, de az ikOn használatával intézményenként átlagosan 4 havonta sprólható meg annyi papír, amennyi egy fa életét jelent(het)i.