esemény
Kiterjesztett jelen – Átmeneti valóságok | Oto Hudec: Nomadia Utazó Múzeum | Oto Hudec | Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

kurátor | Feigl Fruzsina, Kálmán Borbála, Készman József, Maj Ajna, Timár Katalin, Üveges Krisztina

megnyitó | 2022. julius 21. 18:00

a kiállítás bezárása | 2022. augusztus 14.

cím | KÉK – Kortárs Építészeti Központ

Térkép

Oto Hudec multimédia-művész festményei és grafikái személyes és társadalmi témákat egyaránt vizsgálnak; emellett videókat és köztéri munkákat is készít többek között a bevándorlásról, a menekültekről és a globalizáció környezetre gyakorolt hatásáról.


A KÉK együttműködésével Budapesten bemutatott Nomádia installáció a sátormodellt idézi meg, mint az ideiglenes építészet formai tipológiáit: van köztük nomád létformát élő népek sátra, menekültek, túrázók sátrai stb. Az installáció szimbolikusan teret kíván adni az államok és a vállalatok által elnyomott népességnek (eltűnőben lévő nomád kultúrák, migránsok stb.). Ezek a törékeny építmények a velük együtt kiállított dokumentumokban leírt történelmet közvetítik, az adott állomásokon a művész által készített festmények és képeslapok egészítik ki (Greetings from Nomadia).


Speciális helyzetekben az amúgy normálisan állandónak, stabilnak tekintett intézmények (pl. múzeumok) is átköltözésre, vándorlásra kényszerülhetnek. A helyhez kötöttség tehát viszonylagos, ahol történelmi életformák mellett modern kori társutasok keresik helyüket a megváltozott világban, a permanens átmenetiség állapotában.

A megnyitón Zsoldos Anna művészettörténész, kurátor, az AU Műhely tagja beszélget a művésszel.


(A Gandy gallery jóvoltából.)

Jótanács

Ha az ikOn működésében bármilyen problémát észlel az ikOn 4.0-ra való átállás következtében, kérjük azonnal jelezze az ikon@ikon.hu e-mail címen!

A problémákat igyekszünk a legrövidebb idő alatt kijavítani.