esemény
Itt és most – Kortárs webinárium sorozat 4. | Kortárs irodalmi életművek archiválása a 20-21. században | Dr. Kalla Zsuzsa | Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

megnyitó | 2022. junius 27. 18:00

web | https://www.ludwigmuseum.hu/pr...

a kiállítás bezárása | 2022. junius 27.

cím | Ludwig Múzeum, 1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.

Térkép

Az ingyenes webinárium célja, hogy alapkérdéseket tisztázzon a szélesebb közönség számára napjaink művészetével kapcsolatban, avagy minden, amit tudni szerettél volna a kortárs művészetről, de sohasem merted megkérdezni.

Ez alkalommal a témánk: Kortárs irodalmi életművek archiválása a 20-21. században

ELŐADÓ: Dr. Kalla Zsuzsa, gyűjteményi igazgató Petőfi Irodalmi Múzeum


Szakterülete: Az irodalmi muzeológia elmélete, az irodalmi kultuszok társadalomtörténete, a történeti emlékezet kutatása; az intézmény és a Károlyi-palota múltja, tudománykommunikáció.

Dr. Kalla Zsuzsanna előadásában a „kortárs gyűjtés” fogalmának tisztázása mellett szó esik arról, hogyan és milyen módszerrel történt korábban és folyik ma az írói hagyatékok közgyűjteménybe kerülése. Emellett olyan kérdésekre is keresi majd a választ, hogy milyen szerepe van a piacnak a kéziratok „kincsképző” funkciójának erősödésében, lehetséges-e a szinkron gyűjtés, miért fontos egy-egy életmű egy részének még az író életében letétbe helyezése, előrendezése, van-e mód az irodalmi élet jelenségeinek dokumentálására, valamint hogyan, milyen szempontok mentén történjen ez.

A Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményében értékes képzőművészeti és fotóművészeti alkotások is találhatók. Az írók saját művészeti alkotásai, az álaluk gyűjtött vagy ajándékba kapott művek különleges kiegészítői a kéziratos hagyatékoknak, amelyek a művészeti ágak közötti átjárásra és közös kapcsolati hálóra világítanak rá.

Az eseményt az online térben, Zoom csatornánkon rendeztük meg, a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

REGISZTRÁCIÓ

Borítófotó: E. Csorba Csilla

Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával!
Az ikOn weboldalán kilistázhatja a mai/holnapi/holnaputáni eseményeket!