esemény
NAGYLÁTÓSZÖG ELŐADÁSSOROZAT III. – KURUTZ MÁRTON: A MAGYAR FILMTÖRTÉNET KALANDOS SORSA | Kurucz Márton | Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

megnyitó | 2021. október 27. 16:00

web | https://www.ludwigmuseum.hu/pr...

cím | Ludwig Múzeum, 1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.

Térkép

A Ludwig Múzeum és a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum a Klassz program keretében közös előadás-sorozatot indít a Nagylátószög. 120 éves a magyar film című kiállításhoz kapcsolódóan.

A kiállítás és az előadás-sorozat célja, hogy átfogó képet adjon a hazai filmművészet és filmipar múltjáról és jelenéről, amely első pillanatától kultúránk fontos területe.

Kérjük, regisztrációjával jelezze részvételi szándékát az eseményen! Jelentkezési határidő: 2021. október 26. 14.00

REGISZTRÁCIÓ

 

III. ELŐADÁS: Kurutz Márton: A magyar filmtörténet kalandos sorsa

Előadó: Kurutz Márton 1988-óta a Filmarchívum munkatársa. Fő érdeklődési területe az 1945 előtti magyar filmipar és filmművészet, műfaji korlátok nélkül, valamint a 20. századi magyar tömegkultúrák (rádió, könnyűzene, színház, fotográfia). Számos elveszettnek hitt magyar játék-, dokumentum-, reklám- és híradófilmet talált meg hazai és külföldi gyűjteményekben. Részt vett olyan online archívumok létrehozásában, amelyek a magyar kultúrkincs periferiális helyen lévő értékeire hívták fel a figyelmet (Gramofon Online, Super8.hu). 2017-től a Filmarchívum gyűjteményi és kutatási menedzsere.

Az előadás: A film már javában nagykorú volt, amikor az első európai filmarchívumok megalakultak. Magyarországon még ezekhez képest is sokkal később jött létre a nemzeti filmgyűjtemény, amely a magyar film 120 évének már csak mintegy felét tudta hiánytalanul összegyűjteni. De vajon mi történt addig? Kiknek és mikor jutott eszébe először, hogy jó lenne megőrizni a mozgóképet, és ki voltak azok, akik ezzel a nagyszerű gondolattal szándékosan szembementek? Mi pusztult el az évtizedek alatt és a hiány mennyire pótolható?

 

Amennyiben a Nagylátószög. 120 éves a magyar film című kiállítást szeretné megtekinteni az előadás előtt, a Ludwig Múzeum jegypénztárában lehet jegyet vásárolni.

Kérjük kedves látogatóinkat, hogy a vírus terjedésének megelőzése érdekében látogatásukkor viseljenek a múzeum egész területén maszkot. Ez mindannyiunk érdeke.

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.