esemény
NAGYLÁTÓSZÖG ELŐADÁSSOROZAT III. – KURUTZ MÁRTON: A MAGYAR FILMTÖRTÉNET KALANDOS SORSA | Kurucz Márton | Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

megnyitó | 2021. október 27. 16:00

web | https://www.ludwigmuseum.hu/pr...

cím | Ludwig Múzeum, 1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.

Térkép

A Ludwig Múzeum és a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum a Klassz program keretében közös előadás-sorozatot indít a Nagylátószög. 120 éves a magyar film című kiállításhoz kapcsolódóan.

A kiállítás és az előadás-sorozat célja, hogy átfogó képet adjon a hazai filmművészet és filmipar múltjáról és jelenéről, amely első pillanatától kultúránk fontos területe.

Kérjük, regisztrációjával jelezze részvételi szándékát az eseményen! Jelentkezési határidő: 2021. október 26. 14.00

REGISZTRÁCIÓ

 

III. ELŐADÁS: Kurutz Márton: A magyar filmtörténet kalandos sorsa

Előadó: Kurutz Márton 1988-óta a Filmarchívum munkatársa. Fő érdeklődési területe az 1945 előtti magyar filmipar és filmművészet, műfaji korlátok nélkül, valamint a 20. századi magyar tömegkultúrák (rádió, könnyűzene, színház, fotográfia). Számos elveszettnek hitt magyar játék-, dokumentum-, reklám- és híradófilmet talált meg hazai és külföldi gyűjteményekben. Részt vett olyan online archívumok létrehozásában, amelyek a magyar kultúrkincs periferiális helyen lévő értékeire hívták fel a figyelmet (Gramofon Online, Super8.hu). 2017-től a Filmarchívum gyűjteményi és kutatási menedzsere.

Az előadás: A film már javában nagykorú volt, amikor az első európai filmarchívumok megalakultak. Magyarországon még ezekhez képest is sokkal később jött létre a nemzeti filmgyűjtemény, amely a magyar film 120 évének már csak mintegy felét tudta hiánytalanul összegyűjteni. De vajon mi történt addig? Kiknek és mikor jutott eszébe először, hogy jó lenne megőrizni a mozgóképet, és ki voltak azok, akik ezzel a nagyszerű gondolattal szándékosan szembementek? Mi pusztult el az évtizedek alatt és a hiány mennyire pótolható?

 

Amennyiben a Nagylátószög. 120 éves a magyar film című kiállítást szeretné megtekinteni az előadás előtt, a Ludwig Múzeum jegypénztárában lehet jegyet vásárolni.

Kérjük kedves látogatóinkat, hogy a vírus terjedésének megelőzése érdekében látogatásukkor viseljenek a múzeum egész területén maszkot. Ez mindannyiunk érdeke.

Jótanács

Ha az ikOn működésében bármilyen problémát észlel az ikOn 4.0-ra való átállás következtében, kérjük azonnal jelezze az ikon@ikon.hu e-mail címen!

A problémákat igyekszünk a legrövidebb idő alatt kijavítani.

FKSE Patron