esemény
Hol van Zénón? | Fodor Emese | Óbudai Társaskör Galéria

megnyitó | 2021. október 4. 18:00

a kiállítást megnyitja | Kristóf Krisztián

web | http://obudaitarsaskor.hu

a kiállítás bezárása | 2021. október 24.

cím | Óbudai Társaskör Galéria

Térkép

Hol van Zénón?

A mozgással, pontosabban a mozgás emlékezetével, lehetséges rekonstrukcióival foglalkozom. Elsősorban a gondolat mozgása érdekel, egy állapot, mely egy másik állapotot vált fel, a mozgásra való képesség maga. Indulunk valamerre, egy ponton kiderül, hogy ténylegesen elmozdultunk-e. A felszín alatt történt-e a változás, vagy a világ változott általunk? Esetleg minden más mozdult el körülöttünk? Honnan tudhatjuk, melyik a realitás?
A festészetben ábrázolhatók a mozgás különböző alternatívái a megfigyeléstől a metaforáig. Alapvetően állókép jellege speciális terep. Az állóképen ábrázolt mozgás illusztrációja lehet Zénón sok száz éve ismert mozgás-paradoxonjainak. Akhilleusz nem tudja legyőzni a teknősbékát – ám ez csak egy különleges nézőpontból elfogadható állítás.
A képeimen szereplő alakok nem jutnak sehova, bár valahova igyekeznek. Olyan mozdulatokat ábrázolok, amelyekben benne van a megelőző és azt követő mozdulat kibomlásának lehetősége. Ezt a lehetőséget viszont az erről való lemondásra használom. Olyan képi elemekkel kísérletezem, amelyek felfüggesztik e célba érés egyértelműségét. A mozdulat eggyé válik aktuális állapotával, magától nem lesz képes aktualitását új aktualitásra cserélni, csakúgy, mint Akhilleusz. Mindezt abban a reményben, hogy ha kikerül a fókuszból a cél, érdekesebbé tud válni maga az állapot, a mozgás illúziója vész el, a mozgás képessége nem, mivel metaszinten új utat találhat az értelmezés terében.

Fodor Emese

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.

OFF Biennale