esemény
Nagylátószög – Egyetemi előadássorozat | Dr. Geréb Anna, Gaál Franciska | Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

megnyitó | 2021. szeptember 28. 17:00

web | https://www.ludwigmuseum.hu/pr...

cím | Ludwig Múzeum

Térkép

A Ludwig Múzeum és a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum a Klassz program keretében közös egyetemi előadássorozatot indít a Nagylátószög. 120 éves a magyar film című kiállításhoz kapcsolódóan. A kiállítás és az előadássorozat célja, hogy átfogó képet adjon a hazai filmművészet és filmipar múltjáról és jelenéről, amely első pillanatától kultúránk fontos területe.

 

Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi linkre kattintva lehet.
>>REGISZTRÁCIÓ

HELYSZÍN: Ludwig Múzeum, 1. emeleti Előadóterem

 

ELSŐ ELŐADÁS: Az ismeretlen világsztár: Gaál Franciska

Előadó: Dr. Geréb Anna, filmtörténész. Elsősorban az orosz és szovjet film érdekli, valamint a film születésének egyetemes története, ezeket oktatta is több egyetemen.

Előadás témája: Gaál Franciska, az ismeretlen sztár drámai életének, rendkívüli pályájának és gazdag hagyatékának bemutatása.

Aligha gondolta volna bárki is a népes, tabáni Silberspitz-családban, hogy az 1903. február 1-én utolsónak világra jött kis jövevény más lesz, mint az addig megszületett 12 testvére. A leányt fékezhetetlen temperamentuma, lobbanékony szenvedélyessége, utánzókészsége és játékossága egyenesen a pesti bulvárszínházak deszkáira röpítette már a húszas évek elején, komikus naiva szerepkörbe. Néhány némafilm-főszerep után, a színpadon villámtempóban a csúcsra jutott, a színházak versengtek érte. Amikor a színpadot felváltotta a hangosfilmmel a harmincas évek elején, bevetette a színházi trükkjét: nem tanult meg soha jól idegen nyelveket, csak imitálta a németet és az angolt. Viszont képes volt folytatni kislányos naiva szerepkörét a moziban is, lényegében illúziórombolás nélkül.

 

Amennyiben a Nagylátószög – 120 éves a magyar film című kiállítást szeretné megtekinteni az előadás előtt, a Ludwig Múzeum jegypénztárában lehet jegyet vásárolni.

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.