esemény
A kísérletezés szabadsága. Inforg Stúdió 2000-2010 | megnyitó | Muhi András, Enyedi Ildikó, Forgács Péter | Ferenczy Múzeumi Centrum

megnyitó | 2021. szeptember 25. 18:00

web | http://muzeumicentrum.hu

a kiállítás bezárása | 2022. január 9.

cím | MűvészetMalom, Szentendre, Bogdányi u. 32.

Térkép

A kísérletezés szabadsága. Inforg stúdió 2000-2010
A megnyitó időpontja: 2021. szeptember 25. szombat, 18 óra
Helyszín: MűvészetMalom, Szentendre, Bogdányi utca 32.
A vendégeket üdvözli: Prosek Zoltán múzeumigazgató
A kiállítást megnyitja: Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró és Forgács Péter médiaművész
Kurátor: Iványi-Bitter Brigitta PhD


A kiállítás 2021. 09. 26. – 2022. 01. 09. között, csütörtöktől vasárnapig, 10 és 18 óra között tekinthető meg.
Az Inforg Stúdió Magyarország egyik legfontosabb filmkészítő műhelye volt 2010-ig, ahol több mint 250 művészfilmet készítettek. Kiemelkedő minőségű filmjei időkapszulaként őrzik az ezredforduló különleges magyarországi atmoszféráját.
Az Inforg Stúdióban 2000-2010 között készült művészfilmek mai szemmel nézve új perspektívából látszódnak a MűvészetMalom kiállítóterében. Múzeumi bemutatásuk megmutatja milyen sok szálon kapcsolódnak e filmek a képzőművészeti gondolkodáshoz, hiszen ezeknél a filmeknél is dominál a vizuális utalások szabadsága.
Az Inforg által fémjelzett kultúrtörténeti időszak alapos megértéséhez kínál gazdag forrást az a számos kiállításra kerülő művészfilm, amely a korabeli szellemi, gazdasági, társadalmi dinamizmusok érzékeny lenyomata.
Miben volt újító a 2000-es évek? Szinte érezhetően elválik a korábbi évtizedtől, ekkor jelenik meg a korszak “fiatal magyar filmje”, egyszerre robbannak be a köztudatba az új utakat kereső szerzői filmek. Abban az évtizedben érett be a rendszerváltás a filmkészítés világában, akkor lépett színre markánsan egy új generáció, akik sok esetben a szabad, független szellemiségű új műhelyben, az Inforgban kaptak lehetőséget. Intézményesen képzett és önképző tehetségek sora kezdte el pályáját itt, és kapott zöldlámpát, hogy elindítsa nemzetközi trendekhez illeszkedő szerzői filmjeit. A kísérletezés szabadsága maga volt az aranykeresés eufóriája.
A stúdió szellemiségét megalapozó kísérletező látásmód, mint az oxigén, magától értetődően volt jelen az alkotók és a közönség számára egyaránt. A BBS-től örökölt művészfilmes hagyományt és a technikai, formai innovációt szofisztikáltan ötvöző értékelvű gondolkodás nagy sikert hozott a fesztivál elismerések nemzetközi szinterén, a Berlinalétól, Locarnón és Velencén át, egészen a Cannes-i Filmfesztiválig.
Az Inforg filmek az adott korban elérhető legjobb filmes technikát igyekeztek használni, miközben a magyar avantgárd filmkészítés (BBS) filmnyelvi hagyományához is tudatosan kapcsolódtak. Az Inforg filmjeire a szubverzivitás, a formai szabadság, a kreativitás és a szerzői stílus következetes kialakítása jellemző.
Ezek a művek eredetileg mozi és filmfesztivál bemutatókra készültek, de most érett meg az idő arra, hogy múzeumi térben nem csak egyesével, de összességükben, történeti kontextusban is lássuk és értelmezzük őket.
A kiállításon látható filmek a teljes archívum egy részét képezik. A legtöbb játékfilmet és dokumentumfilmet teljes hosszukban a kiállításhoz kapcsolódó P’Art mozi vetítéseken lehet megtekinteni. Ezen kívül a teljes filmanyag (szeptember 25-től) megtalálható a kiállításhoz készült honlapon: www.inforgfilm.org.
A kiállításhoz 12 tanulmányból álló képes katalógus jelenik meg, amely elsőként ad alapos áttekintést az Inforg stúdióról és a 2000-es évtized vizuális kultúrájáról.
A kiállított filmek rendezői: Bodó Viktor, Bódis Kriszta, Buvári Tamás, Dési András György, Móray Gábor, Enyedi Ildikó, Felméri Cecília, Fliegauf Benedek, Halász Péter, Jan Cvitkovic, Kálmánchelyi Zoltán, Stefanovics Angéla, Végh Zsolt, Kardos Sándor, Kenyeres Bálint, Lakatos Róbert, Mundruczó Kornél, Nemes Gyula, Nemes Jeles László, Oláh Lehel, Varga Ágota, Vécsei Márton.
A kiállított filmek producere: Muhi András
A kiállítás kurátora és a kiállítási katalógus szerkesztője: Iványi-Bitter Brigitta PhD
* * *
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
A részvétel a hatályos járványügyi szabályok betartásával lehetséges!
Regisztráció: regisztracio@muzeumicentrum.hu
* * *
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.
* * *
19:00 órától a Barcsay Múzeum udvarán (Szentendre, Dumtsa Jenő u. 10.), a Jazz és Bor Fesztivál keretein belül, Vörös Niki Quintet feat. Táborszky Bence, 21:00 órától Gyémánt Bálint Trio koncert.
A részvétel védettségi igazolványhoz és regisztrációhoz kötött: regisztracio@muzeumicentrum.hu

Jótanács

Az ikOn oldalain elhelyezett hirdetésekkel (bannerekkel) a kortárs képzőművészeti események nagyobb látogatottsága érdekében végzett munkát támogatja!

az ikOn médiaajánlata

OFF Biennale