esemény
A kísérletezés szabadsága. Inforg Stúdió 2000-2010 | megnyitó | Muhi András, Enyedi Ildikó, Forgács Péter | Ferenczy Múzeumi Centrum

kurátor | Iványi-Bitter Brigitta PhD

megnyitó | 2021. szeptember 25. 18:00

web | http://muzeumicentrum.hu

a kiállítás bezárása | 2022. január 9.

cím | MűvészetMalom, Szentendre, Bogdányi u. 32.

Térkép

A kísérletezés szabadsága. Inforg stúdió 2000-2010
A megnyitó időpontja: 2021. szeptember 25. szombat, 18 óra
Helyszín: MűvészetMalom, Szentendre, Bogdányi utca 32.
A vendégeket üdvözli: Prosek Zoltán múzeumigazgató
A kiállítást megnyitja: Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró és Forgács Péter médiaművész
Kurátor: Iványi-Bitter Brigitta PhD


A kiállítás 2021. 09. 26. – 2022. 01. 09. között, csütörtöktől vasárnapig, 10 és 18 óra között tekinthető meg.
Az Inforg Stúdió Magyarország egyik legfontosabb filmkészítő műhelye volt 2010-ig, ahol több mint 250 művészfilmet készítettek. Kiemelkedő minőségű filmjei időkapszulaként őrzik az ezredforduló különleges magyarországi atmoszféráját.
Az Inforg Stúdióban 2000-2010 között készült művészfilmek mai szemmel nézve új perspektívából látszódnak a MűvészetMalom kiállítóterében. Múzeumi bemutatásuk megmutatja milyen sok szálon kapcsolódnak e filmek a képzőművészeti gondolkodáshoz, hiszen ezeknél a filmeknél is dominál a vizuális utalások szabadsága.
Az Inforg által fémjelzett kultúrtörténeti időszak alapos megértéséhez kínál gazdag forrást az a számos kiállításra kerülő művészfilm, amely a korabeli szellemi, gazdasági, társadalmi dinamizmusok érzékeny lenyomata.
Miben volt újító a 2000-es évek? Szinte érezhetően elválik a korábbi évtizedtől, ekkor jelenik meg a korszak “fiatal magyar filmje”, egyszerre robbannak be a köztudatba az új utakat kereső szerzői filmek. Abban az évtizedben érett be a rendszerváltás a filmkészítés világában, akkor lépett színre markánsan egy új generáció, akik sok esetben a szabad, független szellemiségű új műhelyben, az Inforgban kaptak lehetőséget. Intézményesen képzett és önképző tehetségek sora kezdte el pályáját itt, és kapott zöldlámpát, hogy elindítsa nemzetközi trendekhez illeszkedő szerzői filmjeit. A kísérletezés szabadsága maga volt az aranykeresés eufóriája.
A stúdió szellemiségét megalapozó kísérletező látásmód, mint az oxigén, magától értetődően volt jelen az alkotók és a közönség számára egyaránt. A BBS-től örökölt művészfilmes hagyományt és a technikai, formai innovációt szofisztikáltan ötvöző értékelvű gondolkodás nagy sikert hozott a fesztivál elismerések nemzetközi szinterén, a Berlinalétól, Locarnón és Velencén át, egészen a Cannes-i Filmfesztiválig.
Az Inforg filmek az adott korban elérhető legjobb filmes technikát igyekeztek használni, miközben a magyar avantgárd filmkészítés (BBS) filmnyelvi hagyományához is tudatosan kapcsolódtak. Az Inforg filmjeire a szubverzivitás, a formai szabadság, a kreativitás és a szerzői stílus következetes kialakítása jellemző.
Ezek a művek eredetileg mozi és filmfesztivál bemutatókra készültek, de most érett meg az idő arra, hogy múzeumi térben nem csak egyesével, de összességükben, történeti kontextusban is lássuk és értelmezzük őket.
A kiállításon látható filmek a teljes archívum egy részét képezik. A legtöbb játékfilmet és dokumentumfilmet teljes hosszukban a kiállításhoz kapcsolódó P’Art mozi vetítéseken lehet megtekinteni. Ezen kívül a teljes filmanyag (szeptember 25-től) megtalálható a kiállításhoz készült honlapon: www.inforgfilm.org.
A kiállításhoz 12 tanulmányból álló képes katalógus jelenik meg, amely elsőként ad alapos áttekintést az Inforg stúdióról és a 2000-es évtized vizuális kultúrájáról.
A kiállított filmek rendezői: Bodó Viktor, Bódis Kriszta, Buvári Tamás, Dési András György, Móray Gábor, Enyedi Ildikó, Felméri Cecília, Fliegauf Benedek, Halász Péter, Hegedűs 2 László, Jan Cvitkovic, Kálmánchelyi Zoltán, Stefanovics Angéla, Végh Zsolt, Kardos Sándor, Kenyeres Bálint, Lakatos Róbert, Mundruczó Kornél, Nemes Gyula, Nemes Jeles László, Oláh Lehel, Varga Ágota, Vécsei Márton.
A kiállított filmek producere: Muhi András
A kiállítás kurátora és a kiállítási katalógus szerkesztője: Iványi-Bitter Brigitta PhD
* * *
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
A részvétel a hatályos járványügyi szabályok betartásával lehetséges!
Regisztráció: regisztracio@muzeumicentrum.hu
* * *
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.
* * *
19:00 órától a Barcsay Múzeum udvarán (Szentendre, Dumtsa Jenő u. 10.), a Jazz és Bor Fesztivál keretein belül, Vörös Niki Quintet feat. Táborszky Bence, 21:00 órától Gyémánt Bálint Trio koncert.
A részvétel védettségi igazolványhoz és regisztrációhoz kötött: regisztracio@muzeumicentrum.hu

Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával! Az ikOn weboldalán sokkal több információt talál az eseményekről.