esemény
Falak és kapuk | Büki Zsuzsanna | Pelikán Galéria - Városi Képtár, Székesfehérvár

megnyitó | 2021. augusztus 13. 18:00

a kiállítást megnyitja | Izinger Katalin

web | https://www.teleelettel.hu/ese...

a kiállítás bezárása | 2021. szeptember 24.

A Szent István Király Múzeum és a Székesfehérvári Művészek Társasága tisztelettel meghívja önt, barátait és családját Büki Zsuzsanna Falak és kapuk című elektrográfiai tárlatára a Pelikán Galériába (Székesfehérvár, Kossuth L. u. 15.).
 
Sajtónyilvános rendezvény.
A tárlat a művész 2020-as Lánczos--Szekfű-ösztöndíj beszámoló kiállítása.
 
Büki Zsuzsanna A Székesfehérvári Művészek Társaságának meghatározó, aktív tagja.
 
A Pelikán Galériában ezt megelőzően 2012-ben mutatott be egyéni kiállítást, Ablakok címmel.
 
Gyakran szerepel országos kiállításokon, egyéni vagy páros – férjével, Szentes Ottokárral közös – tárlatokon Budapesten és az ország más városaiban is.
 
Az utóbbi években, évtizedekben legfőbb műfaja az elektrografika, amit ő szövegeiben – egyéni műfaj-meghatározásként – elektrofestészetnek hív. E műfajban a számítógép képernyőjén alakul ki a műtárgy látványa, mely digitális nyomtató segítségével ölt testet.
 
A most kiállított művekben az utazásain, kirándulásain készített saját fotók rétegére, „pakolja” saját rajzait, saját grafikai felületeit. Így, akár több fotót egymás fölé helyezve, alakul ki az a montázs, mely így már önálló – csak az alkotóra jellemző, bő asszociációs bázist megmozgató – alkotást eredményez.
 
A Falak és kapuk sorozat megvalósítását a 2020-ban elnyert Lánczos–Szekfű Ösztöndíja segítette. Ennek pályázatára beadott koncepciójában így ír a művész: „Művészetem központi eleme, főszereplője az ember által létrehozott közeg, tárgyi világ, amelyet az ember évezredek óta különböző célokból, érdekekből maga köré emelt, hasznosnak, lényeginek tartva megalkotott… főként az ember által magára hagyott, nem gondozott, ottfelejtett formák: a fragmentumok”.
 
A Falak és kapuk című kiállításon bemutatott műveket a szlovákiai Bártfa, Garamszentbenedek, Gimeskosztolány, Csicsmány; a horvátországi Zeng, a németországi Schwäbisch Gmünd, a csehországi Telcs és Pernstein, a romániai Patrauti és Moldavita, a szlovéniai Szkopje, a magyarországi Taliándörögd és Iszkaszentgyörgy „fragmentumai” ihlették, adják a művek kiinduló látványelemét.
 
Így a kiállításlátogató egy közép-európai személyes történelmi asszociációs túrát tehet a tárlat 27 alkotását megtekintve.
 
Jótanács

Ha egy intézmény nevére kattint, akkor az ikOn megmutatja az intézmény adatait és azt, hogy milyen események lesznek ebben az intézményben.