esemény
Tűnődések című kiállítás -digitális nyomatok, installáció, performansz - | HAász Ágnes Munkácsy Mihály-díjas képzőművész | MET Galéria

kurátor | Albert Judit, Spitzer Fruzsina, Ruzsa Dénes

megnyitó | 2021. julius 31. 18:00

a kiállítást megnyitja | Kecskés Péter képzőművész, író

web | http://www.computerart.hu

a kiállítás bezárása | 2021. augusztus 12.

cím | MET Galéria, 1117 Budapest, Bölcső u. 9. földszint 1.

Térkép

Felvezetés HAász Ágnes kiállításához
MET Galéria, Budapest, 2021 július 31.

„A jelenségek látványa a láthatatlan dolgoknak.” Anaxagorász

Az, amit itt látunk vagy látni vélünk, az Idő rétegeiből kibontakozó történet; a térben különváló és egybeolvadó síkok rendje, melyből egy kép, egy kompozíció bontakozik ki, a művész áttételes önarcképe, a személyiség sorsvonalainak térképe, a művészi alkotófolyamat megjelenítéseként is felfogható. Az ember időbevetettsége azonban egyrészt illuzórikus, másrészt a fátum szintjén látszólag röghöz kötött. A szabad akarat a jó és rossz közötti választásra vonatkozik elsősorban. A művész megpróbálja átvilágítani saját sorsfonatát, míg el nem jut a transzparens/transzcendens formához, mely egyfajta kilépést jelent saját labirintusából, ámde a labirintust végig kell járnia ahhoz, hogy kiléphessen. Az asztrológia kvalitatív időfelfogása ezért lehet megfelelő iránytű a legtöbbször láthatatlan sorserők meglovaglásához. Fernando Pessoa az ihletője az installációnak és a művész több alkotásának; itt különösen fontos a mű címe: „Kezdek áttetsző lenni, a világ ki-be jár rajtam”, amivel egyszerre utal az empatikus belehelyezkedés művészi pozíciójára és az önmagamból való kilépés ex-sztatikus tapasztalatára is, melyben megnyílik az alkotó számára elengedhetetlen átlépés/kilépés egy másik világba. Ez a transzcendencia a művön belül immanens jellegű, hiszen nem hagyja el a közösséget és a művészet területét sem, hanem inkább megnyitja a teret – a szó szoros és átvitt értelmében – hogy a néző számára is megnyíljon a kreativitás közben megélt élmény. Az installációt körülvevő két kép – „Megsokszoroztam magamat-Időzónák” és „Vannak olyan órák” - jól kiegészíti a pessoai gondolatot, ahogy a könyvobjekt („Pessoanak ajánlva…” ) is közvetlenül neki állít emléket....(részlet)

Kecskés Péter képzőművész, író

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.