esemény

KÖLTÉSZET ÉS PERFORMANSZ – A KELET-EURÓPAI PERSPEKTÍVA

Kelet-Európában hosszú évtizedekre visszanyúló hagyománya van a nyelv ereje, törékenysége és sebezhetősége iránti érzékenységnek. A huszadik század második felében a kelet-európai költők és képzőművészek felfigyeltek a nyelv kommunikációs és politikai-ideológiai célú kisajátításának jelenségére.

A Költészet és performansz – A kelet-európai perspektíva című, 2017-ben indult nemzetközi kiállítássorozat a tekintélyelvű rendszerekkel szembeni felforgató művészi magatartások egyik karakteres vonulatát mutatja be. Történeti perspektívából vizsgálja e műveket, ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a költészet és a performansz viszonylában rejlő szubverzív erő időről időre újra jelentőséget kap a társadalmi-politikai válságokkal küzdő országokban, különösen itt, a régióban.

A kiállítás a régió országaiból mutat be egyedi, de egymáshoz is kapcsolódó műveket: fotókat, szöveges partitúrákat, interaktív objekteket, hang- és videófelvételeket, filmeket és performansz dokumentációkat. Rávilágít a volt szocialista államok szubkultúráiból származó művészek munkáinak összefüggéseire, valamint azokból a kortárs pozíciókból is felvillant néhányat, amelyek annak a lehetőségét keresik, hogyan lehet kiszabadulni az ellenőrzött nyelv és a normatív kommunikációs minták szorításából.
A sorozat más európai nagyvárosokban bemutatott korábbi kiállításaihoz képest a Kassák Múzeum koncentráltabb, kompaktabb válogatást mutat be az eredeti anyagból, amely a zürichi egyetemen 2017–2020 között lezajlott kelet-európai performansz-kutatás alapján jött létre. A budapesti kiállításon Ladik Katalin és Szenytyóby Tamás művei játszanak dominánsabb szerepet.

A kiállítás kurátorai: Tomáš Glanc, Sabine Hänsgen, Kürti Emese
Projektfelelős: Sasvári Edit
Projektasszisztens: Márton Zsófia
Installáció: RCNKSK architekti: Filip Kosek, Jan Říčný, Petr Müller, Erika Trang Nguyen Thu
Grafika: Koronczi Endre

Kölcsönző intézmények és magánszemélyek:  acb Galéria, Budapest; ex.oriente.lux Berlin; Forschungsstelle Osteuropa an der Universität Bremen, Bréma; Irokéz Gyűjtemény, Szombathely; Kontakt. The Art Collection of Erste Group and ERSTE Foundation, Bécs; Marinko Sudac gyűjtemény, Zágráb; Művészetek Háza Veszprém; Szépművészeti Múzeum - Közép-Európai Művészettörténeti Kutató Intézet - Artpool Művészetkutató Központ, Budapest; Szűcs Ferenc gyűjtemény, Budapest;  Tomislav Gotovac Institute, Zágráb; Filip Kosek, Pavel Novotný, Darko Šimičić, Branka Stipančić, Szombathy Bálint    

Külön köszönet: Pavel Hlubuček, Markéta Kroupová, Oblastní Galerie, Liberec; Pados Gábor, Szűcs Ferenc

A kiállítás a Zürichi Egyetem Szlavisztikai Tanszéke és a csehországi Oblastní Galerie Liberec együttműködésében valósult meg, az Európai Kutatási Tanács pályázatának keretében.

 

Jótanács

Ha egy időpontra kattint, akkor az ikOn megmutatja, hogy erre a napra milyen eseményeket regisztráltak.

OFF Biennale