esemény
Art unboxed - megbontjuk a rendet 14. | Gerber Pál, Gábor Imre | Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ

kurátor | Koroknai Edit, Süli-Zakar Szabolcs

megnyitó | 2021. április 23. 17:00

web | https://www.facebook.com/event...

a kiállítás bezárása | 2021. május 20.

E heti beszélgetőpartnereink sok-sok születésnapjukat töltötték az iskolaudvaron ünneplőbe bújva, kék, majd piros nyakkendőt kötve. Hogy mindez meghatározta-e későbbi életüket és munkásságukat, vagy ez is közrejátszott-e abban, hogy művészetükben számos hasonlóságot fedez fel a szaksajtó, egyelőre nem tudjuk. Az tény, hogy mindketten jeles napon születtek, a képzőművészet felé fordultak, egyetemen oktatnak, Munkácsy-díjat kaptak, a szaksajtó pedig mindkettejükről szólva első helyen említi a humort és az iróniát.

Gerber Pál 1956-ban született, március 15-én. Sajátos művészi nyelve meghatározza nemcsak alkotásait, de azok befogadását is. Ahogy saját magáról mondja: képzőművészettel foglalkozik, de a művész szót ritkán használja. A művész státuszt kerüli, inkább egy embernek tartja magát, aki valamit csinál, éppen képeket vagy műveket. Gerber e valami során gyakran használ szöveges elemeket, üzeneteket a sokszor végtelenül leegyszerűsített vagy lecsupaszított munkáin. A Modem gyűjteménye számára két évvel ezelőtt felajánlott műve ugyancsak egy „titkos üzenet”, képrejtvény, mely nyitva hagyja a végső értelmezést a néző-olvasó előtt: Mindenkit, aki le…, Mindenkit, aki meg…, Mindenkit, aki sze…

Gábor Imre 4 évvel később, október 23-án látta meg a napvilágot. Képzőművész, s a mai napig oktatja a rajz és a grafikai tervezés különböző tárgyait. A humor és az irónia mellett rá is jellemző az egyszerű, vizuális kommunikációs nyelv használata. Papírmetszetei a Menekülő, a Holdjáró, a Kalapácsos és a Táncos emberrel 2018-ban kerültek a Modem gyűjteményébe.

Most pénteken többek között erről a le, meg és sze… gondolatokról is beszélünk, de igyekszünk szóba hozni a panellegénységet, a Kék madár projektet és néhány buszfeliratot is a kilencvenes évekből, miközben számba veszünk néhányat a Trafó számára készített 200 plakátból és a különböző grafikai projektekből. Akik ezen a héten beszélgetnek: Süli-Zakar Szabolcs és Koroknai Edit. Tartsatok velünk minél többen a Modem facebook oldalán élőben, és aki szívesen segíti a munkánkat, jelképes, 200 forintos összegért megújult támogatójegyet is vehet az alábbi linken:

https://modemart.jegy.hu/program/modem-jegy-121553?fbclid=IwAR0P_fzeNrZX0ulvhvcdTwQFDKlYLq1eJd3MscGwZH4LftW4YR-u0ber8Y8

Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával!
Az ikOn weboldalán kilistázhatja a mai/holnapi/holnaputáni eseményeket!