esemény
„Kék, piros, sárga, összekent
képeket láttam álmaimban
és úgy éreztem, ez a rend –
egy szálló porszem el nem hibbant.
Most homályként száll tagjaimban
álmom s a vas világ a rend.
Nappal hold kél bennem s ha kinn van
az éj – egy nap süt idebent.”
József Attila: Eszmélet (részlet)
 
A Várfok Galéria a „Más tájak jönnek” című csoportos kiállítással folytatja idei évi programját. A „Rendkívüli művek, rendkívüli időkben” és „A Legek” után ez a Galéria harmadik olyan kiállítása, mely az aktuális vírushelyzet szülötte. Továbbá visszautal a 2014-es „Vándorlás belső tájakon” című, a Várfok Galéria szabadtéri felületén megrendezett kiállításra, azt bontja tovább inverz módon, immár belső térben, külső tájakat bejárva, de ahogyan a fenti József Attila idézet is sugallja, a kinti rendben még az oly tűéles fotográfián is, mint Czigány Ákos Gazdasága, a belső nap világlik fel.
 
A címet és a tematikát Ujházi Péter azonos című műve adta. A 2015-ös kollázs-festmény a 80 éves művész bolygós sorozatának egyik szellemes darabja, ahol egymásba fonódó tölcsér alakú csatornákon keresztül zajlik az űrugrás. Egy művön belül a groteszk figurális ábrázolástól és a zöld bolygótól eljutunk a legabsztraktabb távoli galaxisokig. A játékos figurák mellett az Ujházira jellemző – „jövök” „megyek” „UP itt van, itt vagyok” – feliratok cikáznak az égitestek között, felerősítve a mozgás és utazás érzetét.
A képhez hasonlóan a kiállításon is teljesen különböző festői világok és tájak kapcsolódnak egymáshoz. Korniss Péter fotográfus Szénaforgató lányának viharos, szélfútta lombjaitól kezdve, Szotyory László a rokokó Watteau ihlette borzongató idilljein át, helyet kapnak Françoise Gilot keleti utazásainak emlékképei is, ahogyan Herman Levente köddel borított mezőitől eljutunk egészen Mulasics László végtelenül finom, viaszba burkolózó, jelszerű síkságaiig.
A kiállítás a kabinetben egy bestiáriummal egészül ki Françoise Gilot, Nemes Anna és Orr Máté műveinek köszönhetően.
 
A tárlat kiemelt fontosságú műve, Rozsda Endre 1959-ben Párizsban festett egészen finom, lírai alkotása, mely kiemelkedő festői kvalitásain túl, rendkívüli történettel is bír. Korábbi tulajdonosa, Alain d’Aubigny építész volt, akiről Rozsda egyik, talán legismertebb férfi portréját festette meg 1941-ben és aki Lucien Bonaparte (Napóleon öccsének) közvetlen leszármazottja, valamint György görög és dán királyi herceg keresztfia volt. A képnek most kerül sor a magyarországi ősbemutatójára és hatalmas örömöt jelent a Várfok Galéria számára, hogy egy ilyen különleges szellemi értéket képviselő művet ismerhet meg a magyar közönség.
Jótanács

Az ikOn archívumában az összes 2000. januárja óta feltöltött esemény megtalálható.
archívum

OFF Biennale