esemény
Fabric of Childhood (A gyerekkor szövete) | Metzing Eszter | Inda Galéria

megnyitó | 2021. február 7. 16:00

web | http://indagaleria.hu

a kiállítás bezárása | 2021. április 2.

cím | 1061 Budapest, Király utca 34. II. 4.

Térkép

Fabric of Childhood (A gyerekkor szövete)

Metzing Eszter textilgrafikái

A művész


Metzing Eszter 2018-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafika tanszékén, és már diplomamunkája, a Belső kertcímű, nagyméretű hímzett grafika is komoly szakmai figyelmet keltett. Alkotótevékenységei alapját egy meditációs gyakorlat jelenti – a tudat és a gondolkodás viszonyát, azoknak a pszichére gyakorolt hatásait vizsgálja. Kísérletező szemléletmódja, nyitottsága elengedhetetlen a vizsgálódásaihoz, s ez a nyitottság technikai megfogalmazásaiban is megmutatkozik.
Médiumai egyik alapja a hímzés, amely a monoton ismétlődő mozdulatsorozatok előre tervezettségét állítja szembe egy folyamatos improvizációs játékkal, s mindebből keletkezik a véletlenekre bízott párbeszéd. Textilek, hímzett és megmunkált, roncsolt felületek találkoznak figurális, illetve leegyszerűsített, csupán érzeteket keltő ábrázolásokkal – a jelenlét megfoghatatlanságának terében.

A kiállítás

A tudat és a tudatalatti kapcsolódásainak kérdéskörére épülő diplomamunka, a bevezetőben már említett Belső kert felől tovább haladva és mélyebbre ásva a gyermekkor, a gyermekkori emlékek, valamint a későbbi felnőtt identitástudat és lét viszonyát vizsgálja. Saját megfogalmazása szerint három kérdésre keres válaszokat:
Miként vannak jelen az életünkben gyermekkorunk élményei?
Mennyire befolyásolhatnak minket ezek az élmények a jelen életünkben?
Mennyire vagyunk mindennek tudatában?

Mindehhez a most kiállított munkák által intim helyszínné alakítja a teret. Nem egy gyerekszoba hangulatát sugallja, hanem arra törekszik, hogy egy olyan körvonalazhatatlan tér-élményt alakuljon ki az oda belépő emberekben, amely képes lehet különböző ingerek keltésére, reflexek, emlékek, asszociációk megélésére. A munkái saját gyermekkorát, illetve a jelenlegi élete nézőpontjából arra tekintő emlékképeket dolgoznak fel. Ezek keveredésével hoz létre szürreális jeleneteket, újra felvéve azokat a gondolati, érzelmi és érzeti szálakat, amelyek akkor lerakódtak, s így jelenleg is megtalálhatók tudatos-tudattalan énjében. Ezzel egyben személyes mintán vizsgálja az elméleteket arról, hogy a gyermekkori pozitív vagy negatív élmények, kisebb vagy nagyobb traumák hogyan hatnak ránk későbbi életünkben.
Kozma Zsolt a kiállítás kurátora

Jótanács

Az ikOn oldalain elhelyezett hirdetésekkel (bannerekkel) a kortárs képzőművészeti események nagyobb látogatottsága érdekében végzett munkát támogatja!

az ikOn médiaajánlata

Besny� �va -- Szem�lyes t�vols�g