esemény
PINTÉR DIA: MINDENT EL KELL KEZDENI VALAHOL | PINTÉR Dia | Horizont Galéria

megnyitó | 2021. január 20. 14:00

web | https://www.facebook.com/event...

a kiállítás bezárása | 2021. március 3.

cím | Horizont Galéria

Térkép


A kiállítás látogatható: 2021. március 3-ig

 

A kiállítás egy – a konfliktusokra – elhárító mechanizmusokkal reagáló fiktív ember pszichodinamikai terébe enged betekintést. A képek vizuálisan összegyűjteni kívánják az énvédő viselkedésmotívumoknak egy részét, amelyek árnyképként a háttérből a valóság érzékelést torzíthatják.

A munkák a tárgyalt mechanizmusokkal nemcsak a klasszikus vadászjelenetekkel állít fel analógiákat, és épít motívumkészletet, hanem felelevenítődnek különböző korok, különböző szereplői is. Így mintha más-más idősíkokból szemlélnénk a jelen időben ezen jelenségeket.

Mindez egy viszonylag tükörszimmetrikus kiállítási formában, egymással szembeni képpárokban valósul meg. A kettősség, a bizonytalanság egy egyensúly keresésbe is rendeződik. A belső térben szénrajzok jelenítik meg az árnyképeket, míg a szerpentin szalagokkal készült munkák egy külső világot, amely mintegy be és kivezetik a nézőt a kinti térből a belső térbe.

Lokalizálva a kiállítás tematikáját, ezen mechanizmusoknak a társadalmunkban való megjelenését kívántam valamilyen formában feldolgozni, amelynek központi problémája az önismeret általános hiánya és a mindennapos viselkedéskultúra problematikus szerkezete. 

 

***

 

Pintér Dia (1989) 2013-ban végzett festőszakon a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, 2012ben Erasmus ösztöndíjjal a müncheni Képzőművészeti Akadémián tanult. 2014,2018,2019-ben Derkovits Gyula ösztöndíjban részesült. Nagyméretű szerpentin képeivel a 2018as Derkovits ösztöndíjas kiállításon szerepelt nyilvánosan először. Első egyéni kiállítása 2019 -ben az „Elemzés szempontjából” a Horizont Galériában került megrendezésre. 2019-ben megnyerte a Kepesita Collection díját. Budapesten él és alkot.

Jótanács

Az ikOn artKomm levelek nem mindenben helyettesítik a postai meghívókat, de az ikOn használatával intézményenként átlagosan 4 havonta sprólható meg annyi papír, amennyi egy fa életét jelent(het)i.

Besny� �va -- Szem�lyes t�vols�g