esemény
BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás elve | Barabási Albert-László | Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

kurátor | Készman József

megnyitó | 2020. október 9. 18:00

web | https://www.ludwigmuseum.hu/ki...

a kiállítás bezárása | 2021. január 17.

cím | Ludwig Múzeum

Térkép

Az elmúlt évek/évtizedek egyik legígéretesebb tudományos módszertani újdonságának a hálózatkutatás és hálózati vizualizáció bizonyult, amely hatékony eszköznek tűnik kulturális, társadalmi jelenségek, így a képzőművészeti színtér vizsgálatához is.

A Rejtett mintázatok a nagyrészt Barabási Albert-László fizikus és hálózatkutató tevékenységéhez köthető ún. Barabási-hálózatokat felhasználó kutatások elmúlt 25 évének bemutatása köré szerveződik. A hálózati vizualizáció alakulásának-fejlődésének nyomon követésével – a Barabási kutatólabor meghatározó projektjeinek bemutatása révén – az átfogó módszer képzőművészeti alkalmazásához juthat el az érdeklődő. A csúcstechnológia (adatszobrok, MI, AR, VR, rajzoló robot) felhasználásával a hálózati ábrák és struktúrák szemléletesen értelmezik azokat a rejtett kapcsolatokat és összefüggéseket, amelyek egy-egy vizsgált jelenség hátterében húzódnak.

Barabási kutatásaiban a dolgok és jelenségek közötti, többnyire láthatatlan összefüggések keresése, az ismétlődő mintázatok felderítése áll a középpontban, amelyek összekapcsolják a természetet, a társadalmat, a nyelvet és a kultúrát. A hálózati szemlélet olyan átfogó, univerzális módszerrel kecsegtet, amelynek segítségével szinte minden összefüggés (pl. a művészeti karrierek sikeressége) természettudományos precizitással vizsgálható.

A kiállítás tervei között szerepel olyan új, jelenleg is folyó kutatások-feldolgozások bemutatása, mint a globális művészeti háló (Art Network) megjelenítése, amely a művészek és intézmények közötti kapcsolatokat ábrázolja. A virtuális és valóságos adatszobrok, valamint a kiterjesztett valóságot használó eszközök segítségével a térbe kilépő vizualizáció a megjelenítés új lehetőségeit kínálja a kutatóknak és az érdeklődőknek.

 

Kurátor: Készman József

 

barabasi.com
barabasilab.com

 

 

A kiállítás a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében a Müpa és a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum közös programja.

A kiállítás főtámogatója: Magyar Telekom

 

Szponzorok és együttműködő partnerek: 

ZKM, BaabásiLab, Center for Complex Research (CCNR), KPMG, Samsung, MOME, Müpa, EMMI

Jótanács

Ha egy időpontra kattint, akkor az ikOn megmutatja, hogy erre a napra milyen eseményeket regisztráltak.

Besny� �va -- Szem�lyes t�vols�g