esemény
m.ikOn interjúk vasárnaponként -- Csontó Lajos | Csontó Lajos | 20 éves az ikOn

megnyitó | 2020. január 21. 12:00

web | http://m.ikon.hu/m-ikon-about....

Csontó Lajos (2010) https://youtu.be/BHkqw5iQQFs

 

Húsz évvel ezelőtt, 2000 januárban indult el az ikOn - A képzőművészeti élet eseményei online szolgáltatás, majd 2010. januártól három évfolyamon keresztül jelentette meg az m.ikOn független kortárs képzőművészeti periodikát. A DVD formátumú folyóirat kortárs képzőművészekkel készült interjúkat és videóműveket közölt. A tíz éves évfordulóra tekintettel vasárnaponként közzé teszünk egy-egy interjút az m.ikOn online csatornáján.

Az interjúk elsősorban a fiatal és középgeneráció tagjaival készültek, akik szinte kivétel nélkül ma is aktív szereplői a képzőművészeti színtérnek. A interjúk készítői nem szorították a művészeket terjedelmi és tematikus korlátok közé, ezzel teret adtak az összetett gondolatmenetek és személyes nézőpontok kibontakozásához. A közel egy órás beszélgetések összessége képet ad a rendszerváltástól a 2000-es évekig ívelő pályamodellekről, az egyéni és generációs karrier elképzelésekről, és nem utolsó sorban az intézményrendszer sajátosságairól. A művészeti elgondolások érvényességét tekintve a tíz év nem sok idő, ugyanakkor a kulturális és médiakörnyezet jelentősen átalakult. Ezt felismerve tesszük mindenki számára elérhetővé az interjúkat.

A folyóirat a három év alatt több átalakuláson ment keresztül. Az első számot teljes egészében (az interjúktól a DVD gyártásig) Koronczi Endre, alapító-szerkesztő készítette, majd ezt követően jött létre Bircsák Eszter, Csatlós Judit, Orbán György, Petrányi Zsolt részvételével a szerkesztőség. A harmadik szakaszban pedig felmerült a nemzetközi perspektívák bemutatásának szándéka is, így elkészült egy angol nyelvű szám is. Első évben az NKA Ismeretterjesztő kuratóriuma támogatta a gyártást, ezt követően saját forrás felhasználásával és a szerkesztőség önkéntes munkájával jöttek létre az egyes lapszámok. 

 

Online megjelenés vasárnaponként az m.ikOn csatornáján: https://www.youtube.com/user/ikonponthu

Az m.ikOn weboldala: http://m.ikon.hu/m-ikon-about.html (2010)

Születésnapi torta-konferencia: https://ikon.hu/cal/16258

https://artportal.hu/magazin/egesz-masban-voltunk-az-ikon-kiteszi-a-netre-a-tiz-evvel-ezelotti-muveszinterjuit/

Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával!
Az ikOn weboldalán kilistázhatja a mai/holnapi/holnaputáni eseményeket!