esemény
Az ikOn.hu - A képzőművészeti élet eseményei online szolgáltatás 20. születésnapja alkalmából torta-konferenciát rendez, melynek témája a független kortárs művészeti szcéna működési modelljeinek és fenntarthatóságának újragondolása. Jövőképformálás és közös ünneplés!
 
18.00 – 20.00 Független pozíciók (prezentációk)
(a sorrend a helyszínen sorsolással dől el)
 
art quarter budapest 
Easttopics
FERi feminista projekt galéria
független képzőművészeti tanszék
Hidegszoba Stúdió
köz.kemp szakmai-közösségi műhely
Leopold Bloom Award
Let It Be Agency
PINCE
Skurc Group
Telep Galéria
XTRO REALM
 
20.00 - 20.30 A képzőművészeti mező kutatása (prezentációk)
 
Helyzet Műhely
LUMÚ Barabási kiállítás
 
20.30 – 21.30 Működési modellek és jövőképek (kerekasztal-beszélgetés)
 
Moderátor: Don Tamás 
Bencsik Barnabás (ACAX – Agency for Contemporary Art Exchange)
Csanádi Judit (ARTUS – Kapcsolótér)
Erőss Nikolett (OFF Biennálé)
Istvánkó Bea (ISBN Galéria és Könyvesbolt)
Kókai Zsófia (Műtő)
Lődi Virág (Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület)
 
18.00 – 21.30 Holy Olga képzőművész pályaorientációs tanácsadása és karrierjóslás a sukárság térben Barna Nórával az Arany Nyúl szellemvilág entitása aki bevezetni a látogatókat a jövőbe.
 
21.30 – 22:00 Torta
 
Az ikOn.hu művészeti kezdeményezés 2000. januárban indult azzal a céllal, hogy a kortárs képzőművészeti élet az intézmények és a közönség számára jobban szervezhető és átláthatóbb legyen. Az online szolgáltatás az intézmények együttműködésére épít, közösségi alapon ad lehetőséget az események időpontjainak koordinálására. A közönség és a média a webes felület és a hírlevél segítségével rendszerezetten tekintheti át az aktuális eseményeket. Az archívum pedig a kutatók számára biztosítja az intézmények és a művészek munkájának több szempontú elemzését.
 
Az ikOn támogatja az információ szabad áramlását,
a szolgáltatásai mindenki számára ingyen hozzáférhetők.
 
Az elmúlt 20 év alatt a kulturális környezet jelentősen átalakult. A nagy intézmények és a független kezdeményezések egymáshoz való viszonya jelentősen megváltozott. A független közegben megszülető kortárs produkciók nem a intézményi integrálódás felé haladnak, hanem önálló útirányok kijelölése zajlik. Az eltérő jellegű és léptékű színterek közötti kapcsolat hiánya új működési modellek kidolgozásához vezetett. Művészek és kurátorok közösségi alapon szervezett tereket hoznak létre, találkozhatunk üzleti tevékenységből finanszírozott kortárs művészeti programokkal, együttműködésen és hálózatosodáson alapuló fesztiválokkal, társadalmi vállalkozásként működő művészeti projektekkel. Nemcsak a korábbi nonprofit és forprofit megkülönböztetés veszítette el érvényét, hanem a különböző érdekeltségek és szakterületek szigorú elválasztása is, megjelentek a kevert funkciók és profilok.
 
Az ikOn 20. születésnapja alkalmából rendezett torta-konferencia az új működési modelleket helyezi a fókuszba. A kerekasztal-beszélgetés témája az elemzés és a tapasztalatcsere mellett a lehetséges jövőképek felvázolása, a prezentációk pedig lehetőséget adnak a különböző progresszív kezdeményezések bemutatkozására.
 
2020. január 27. 18 óra, Jurányi Ház, Színházterem
 
****************************************************
 
Vasárnaponként m.ikOn interjúk az ikOn csatornáján:
 
 
Az m.ikOn weboldala: http://m.ikon.hu/m-ikon-about.html (2010)
 
 
A Jurányi Ház színháztermének befogadóképessége 150 fő, ezen felül érkező vendégek az ikOn nap színházteremen kívüli eseményein tudnak részt venni.
 
A rendezvényen kép- és hangfelvétel készül.
 
Az ikOn szerverszolgáltatását és informatikai fejlesztését a Bohl Software Consulting Kft. biztosítja.

 

Jótanács

Az ikOn archívumában az összes 2000. januárja óta feltöltött esemény megtalálható.
archívum