esemény
Ziffer Sándor a műkereskedelemben | Martos Gábor műkereskedelmi szakíró | Szent István Király Múzeum, Székesfehérvár

megnyitó | 2020. január 22. 17:00

A Szent István Király Múzeum tisztelettel meghívja önt, családját és barátait
2020. január 22-én, szerdán 17 órára
Martos Gábor műkereskedelmi szakíró
Ziffer Sándor a műkereskedelemben c. vetített képes előadására
a Deák Gyűjteménybe (Székesfehérvár, Oskola utca 10.).

A Van, aki marad… című Ziffer-kiállításhoz kapcsolódva lesz egy előadás CSAKIS és KIZÁRÓLAG arról, hogy hogyan szerepeltek az elmúlt években, illetve hogyan szerepelnek ma Ziffer Sándor munkái a műkereskedelmi piacon, azon belül is mindenekelőtt a nyilvános árveréseken. Bemutatjuk leütési árainak alakulását; külföldön – Romániában/Erdélyben, illetve Nyugat-Európában – és persze főleg itthon legdrágábban elkelt munkáit; hogy hogyan viszonyulnak ezek más nagybányai festők alkotásainak aukciós áraihoz; illetve lesz szó általánosabban arról is, hogy mi befolyásolja egy-egy művész munkáinak műkereskedelmi szereplését, árainak alakulását, piaci sikereit vagy kudarcait.

Martos Gábor PhD
műkereskedelmi szakíró 2000 óta foglalkozik a műkereskedelem elméleti kérdéseivel; több száz cikket írt hazai és külföldi lapokba; 2011-ben az ELTE Filozófiatudományi Doktori iskolájában – Magyarországon elsőként – doktori fokozatot szerzett a témában. 2013-ban jelent meg Műkereskedelem – Egy cápa ára című kötete, 2014-ben A tőzsdeügynök képei – Egy ismeretlen magyar műgyűjtő és kollekciójának története című könyve, 2018-ban pedig „Ilyet én is tudok…” – Sokmilliós művek kalapács alatt című kötetében az absztrakt/nonfiguratív művészet szereplésének aspektusából elemezte a világ és Magyarország műkereskedelmi piacát. A CCA – Kortárs Műgyűjtő Akadémia állandó előadója; a papageno.hu kulturális weboldalon Senki többet? cím alatt rendszeresen jelennek meg blogbejegyzései a világ és Magyarország műkereskedelmének érdekességeiről.
 

 

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.