esemény
Beke László tárlatvezetése a SIGNAL című szlovák kiállításban | Beke László, Rónai Péter | Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

megnyitó | 2019. május 25. 16:00

web | https://www.ludwigmuseum.hu/pr...

cím | Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Térkép

Beke László művészettörténész tárlatvezetése a SIGNAL című, szlovák konceptuális művészetet bemutató kiállításunkban. A vezetésen részt vesz Rónai Péter, a tárlaton kiállító művész.

 

Beke László: Művészettörténész, egyetemi tanár.
Beke László szervezésében 1972 augusztusában került sor az ún. cseh-szlovák-magyar művészeti találkozóra balatonboglári kápolnaműteremben. Ezt az eseményt Beke egyfajta művészi műnek, konceptuális akciónak szánta. A találkozó során 13 magyar és 11 cseh-szlovák művész fogott kezet egymással és ezt egy tabló formájában dokumentálták. A kézfogás-akció az egyén szintjén megvalósuló szolidaritás és a hatalommal való szembenállás szimbólumává vált.

A SIGNAL című kiállítás a szlovák képzőművészet születését és útját követi az 1960-as évek közepétől napjainkig. Azt a tágabb kontextust mutatja be, amelyben a szlovák konceptuális művészet a hatvanas évek közepén létrejött, hangsúlyozva ennek a vizuális szemléletnek a továbbélését az egymást követő művészgenerációkon át.

 

A tárlatvezetés magyar nyelvű. Részvétel kiállítási belépővel vagy bérlettel lehetséges.

Jótanács

Ha egy időpontra kattint, akkor az ikOn megmutatja, hogy erre a napra milyen eseményeket regisztráltak.